U južnoj Kaliforniji oluja i potres, deseci tisuća domova bez struje

21.08.2023.

Zadnja izmjena 12:14

Autor: Hina/HRT/R.S.

Tropska oluja Hilary hara jugom američke savezne države Kalifornije. Padaju rekordne količine kiše, bez struje je ostalo 25 tisuća domova na području Los Angelesa. U pojedinim naseljima u okrugu San Bernardino - stanovništvo je evakuirano.

Hilary je izazvala bujične poplave istočno i zapadno od Los Angelesa. Potres magnitude 5,1 pogodio je u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu područje južne Kalifornije. 

Jedna je osoba u Meksiku smrtno stradala u iznenadnim poplavama na poluotoku, gdje su neke ceste odnesene. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju bujice kako šikljaju gradskim ulicama koje su pretvorene u rijeke.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje za veći dio južne Kalifornije, s upozorenjima na iznenadne poplave.

To je područje koje je bilo izloženo dugim sušnim razdobljima. U planinskim i pustinjskim područjima bi u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti od 12 do 25 cm kiše, koliko obično u tim područjima padne na godišnjoj razini.

Prva tropska oluja koja je pogodila okrug Los Angeles od 1939. izazvala je ozbiljne poplave u planinama San Gabriel istočno od grada i obalnim područjima na sjeverozapadu okruga Ventura.

U okrug San Bernardino naređena je evakuaciju brojnih mjesta u planinama i dolinama, u kojima su se na fotografijama s društvenih mreža mogle vidjeti bujice vode, blata, kamenja i drveća.

U Wrightwoodu, oko 110 km sjeveroistočno od Los Angelesa, kiša je isprala drveće i blato niz brdo u Sheep Canyonu. Dalje prema istoku u Oak Glenu - jednom od pet gradića okruga San Bernardino pod naredbom o evakuaciji - voda koja je šikljala bacala je drveće, blato i kamenje u zrak.

Na zapadu, u naseljenijem okrugu Ventura, Nacionalna meteorološka služba upozorila je na poplave opasne po život, gdje je u roku od dva sata palo do 5 cm kiše. Meteorološka služba izvijestila je o automobilima zaglavljenima u zajednici Spanish Hills, gdje su vatrogasci izveli brzo spašavanje iz vode.

Guverner Newsom, koji obilazi područja po južnoj Kaliforniji, rekao je da je pustinjska oaza Palm Springs (oko 160 km istočno od Los Angelesa), bila suha kad je otišao u nedjelju, ali sat vremena poslije su ga izvijestili o "najobilnijim padalinama u povijesti Palm Springsa koje su pale u roku od jednog sata" pa su ulice ubrzo bile poplavljene.

- Tako se brzo ovaj sustav kreće. Ništa ne uzimajte zdravo za gotovo, rekao je Newsom na konferenciji za medije u Los Angelesu nakon što je izjavio da je obavijestio američkog predsjednika Joea Bidena, koji je naredio saveznim agencijama da prebace osoblje i zalihe u južnu Kaliforniju.

Otkazane su stotine letova u San Diegu, Las Vegasu i Los Angelesu. Ujedinjeni školski okrug Los Angelesa i Ujedinjeni školski okrug San Diega, dva najveća školska okruga u državi, otkazali su nastavu za ponedjeljak.

Uz oluju Hilary i potres pogodio južnu Kaliforniju


Epicentar potresa bio je na području sjeverno od Los Angelesa, a podrhtavanje su osjetili stanovnici na velikom dijelu južnog područja ove američke savezne države, dok su se pripremali za obilnu kišu i moguće poplave koje donosi tropska oluja.

Potres se dogodio u 14.41 sati po lokalnom vremenu, a neposredno nakon što se tlo zatreslo nije bilo izvješća o materijalnoj šteti ili ozlijeđenima.

Američki sustav upozorenja javio je da nema opasnosti od tsunamija nakon ovog potresa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!