08:19 / 26.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Uzavreli odnosi Srbije i Kosova

-

-

Foto: - / -

Najnovije napetosti između Srbije i Kosova - nakon uspješnog lobiranja Srbije da Kosovo ne bude član Interpola, slijedile su trgovinske sankcije Kosova za robu iz Srbije, sa stopostotnim carinama na njihov uvoz, te uhićenja u Kosovskoj Mitrovici.
Najnovije napetosti između Srbije i Kosova - nakon uspješnog lobiranja Srbije da Kosovo ne bude član Interpola, slijedile su trgovinske sankcije Kosova za robu iz Srbije, sa stopostotnim carinama na njihov uvoz, te uhićenja u Kosovskoj Mitrovici.

O ovoj je temi bilo govora u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", s gostima Dušanom Janjićem, političkim analitičarom, i Anđelkom Milardovićem s Instituta za europske i globalizacijske studije.

"Nakon teških riječi dogodila su se i teška djela. Situacija je destabilizirana i u Srbiji i na Kosovu. Prva žrtva toga je sloboda kretanja i trgovina", rekao je Janjić. Dodao je kako je očito da je "Kosovo odlučilo primijeniti sve odredbe bruxelleskog sporazuma koje nisu primijenjene, a trebale su".

"Odnosi Srbije i Kosova se zaoštravaju i oni su vezani uz čitav niz neriješenih problema. Osnovni problem je priznavanje ili ne Kosova i međunarodna zajednica koja ondje ima svoje interese", naglasio je Milardović.

"Što se tiče EU-a, on je zaokupljen situacijom oko Brexita i situacija na zapadnom Balkanu mu nije više u fokusu interesa, kada je riječ o Srbiji i Kosovu", istaknuo je Milardović.

"Ubojstvo Olivera Ivanovića, lidera Srba na Kosovu, dogodilo se 16. siječnja, kada se situacija između EU-a, Beograda i Prištine stabilizirala i kada se dogovaralo oko priznanja i razmjeni teritorija. Ivanović je bio političar koji nije podržavao tu opciju", rekao je Janjić.

"Mnogima odgovara ovakvo stanje na Kosovu. Kriminal, ne ulazak u Interpol, bezvlašće, situacija na granicama fluidna. Ako nisi u Interpolu, to znači da ne možeš s drugim zemljama razmjenjivati informacije, a to izuzetno pogoduje organiziranom kriminalu", naglašava Janjić.

Milardović misli kako su sve ove prijetnje Beograda Prištini ograničenog karaktera, zato što je ondje jaka međunarodna zajednica.

"Ovdje se radi o zamrznutom sukobu, kontroliranom i instrumentaliziranom sukobu. Političke elite i jedne i druge strane koriste taj sukob za svoje interese", naglasio je Milardović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!