Uzbekistan: suđenje zbog smrti 65 djece povezanih sa sirupom za kašalj

11.08.2023.

11:45

Autor: Hina/HRT/V.G.

Suđenje zbog smrti 65 djece povezanih sa sirupom za kašalj

Suđenje zbog smrti 65 djece povezanih sa sirupom za kašalj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uzbekistan je u petak započeo suđenje zbog smrti 65-ero djece, koje su se dogodile prošle godine, povezanih s kontaminiranim sirupom za kašalj, čime je po prvi put objavljen znatno veći broj stradalih nego ranije.

Srednjoazijska zemlja ranije je izvijestila o 20 smrti povezanih s lijekovima, koje proizvodi indijska farmaceutska tvrtka Marion Biotech.

Među 21 optuženom osobom, od kojih su sve državljani Uzbekistana, našli su se bivši visoki dužnosnici koji su bili zaduženi za licenciranje uvezenih lijekova te upravitelji privatne tvrtke koja ih je uvozila i distribuirala, stoji u priopćenju uzbečkog vrhovnog suda.

Optužbe protiv njih uključuju utaju poreza, prodaju nezadovoljavajućih ili krivotvorenih lijekova, zloporabu položaja, krivotvorenje i podmićivanje.

Indijski regulator je oduzeo licencu za proizvodnju tvrtki Marion Biotech, koja je sirupe izvozile u Uzbekistan, te je uhitio neke njene djelatnike.

Pravni predstavnici Marion Biotecha su u prosincu rekli da tvrtka žali zbog smrti djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!