I dalje stižu dramatične snimke iz oslobođene Buče, Ukrajinci izvještavaju o zločinima

03.04.2022.

09:47

Autor: HRT

Buča, Ukrajina, 2. travnja 2022.

Buča, Ukrajina, 2. travnja 2022.

Foto: Zohra Bensemra TPX / Reuters

Od jutra traju žestoki zračni napadi na lučki grad Odesu. Prema dostupnim informacijama, iz grada se diže nekoliko visokih crnih stupova dima. Zasad je pretpostavka da su pogođena dva skladišta s gorivom i rafinerija nafte u Odesi. Rusi nastavljaju gađati infrastrukturne objekte, ali uglavnom gađaju rafinerije nafte i spremišta nafte i naftnih derivata. Cilj je stvoriti nestašicu goriva, ne samo za ukrajinske vojne snage, već i za građane Ukrajine, javio je Petar Vlahov jutros iz Lavova.

I dalje, kaže, stižu dramatične snimke iz oslobođenog grada Buče, mrtvi civili, razbacana tijela. Radi se na sanaciji terena. Slike na nacionalnoj ukrajinskoj televiziji jutros, dodaje, sve govore - pronađena je i masovna grobnica, spominje se oko 280 tijela. Najmlađe ubijene osobe su dječaci od 14 godina. Mnogima je pucano u potiljak. Pojavili su se i podaci o silovanjima.

I ruska i ukrajinska strana kriju gubitke zbog morala. Ukrajinci zasad izlaze s informacijom da im je poginulo 1500 vojnika na 40 tisuća pješačkih postrojbi. To je prilično mala brojka, slažu se i zapadne obavještajne službe.

Što se ruske strane tiče, procjene su da je - ako je u invaziju krenulo između 150 i 200 tisuća ruskih vojnika, u ovom trenutku iz stroja ispalo između 30 i 40 tisuća ljudi, bilo da su poginuli ili ranjeni.

S terena dolazi i informacija da dosta ruskih bataljuna odbija sudjelovati u borbama protiv ukrajinske vojske i naroda.

- U ovoj fazi rata, 39. danu, treba reći nešto i vojno-strateškim, pa i političkim ciljevima s obje strane. Prema svemu sudeći, ruska vojska će se fokusirati na istok, na Luhansk, Donjeck i Donbas. Putin namjerava završiti rat do 9. svibnja. Zašto taj datum? To je Dan pobjede, on ga namjerava obilježiti svečanim postrojavanjem svojih pobjedničkih postrojbi u Moskvi na Crvenom trgu i tamo zapravo proglasiti ratnu pobjedu svoje vojne mašinerije. Za to mu treba vojna pobjeda prije svega na istoku Ukrajine. To bi mu možda bio dovoljan rezultat zbog kojega bi sjeo najvjerojatnije u Istanbulu i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i otvorio mirovni proces. Zasad neslužbene informacije iz Moskve kažu da se s Ukrajincima može razgovarati o svemu, ne samo o Krimu, a pozicija Krima je jasna - on mora uvijek ostati ruski - komentirao je jutros Vlahov.

Pitanje je, kaže, i što je s humanitarnim koridorima koji se kreću iz Mariupolja. Informacije zasad kažu da su brojni automobili i autobusi zapeli i da ih ruska vojska ne propušta. 

Pogledajte javljanje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!