19:33 / 07.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HTV

Uživo iz Lavova: Kremlj priznao velike gubitke, kažu da je to za njih tragedija

Dragan Nikolić uživo iz Lavova

Dragan Nikolić uživo iz Lavova

Foto: Dnevnik / HRT

Danas su se sirene za uzbunu u Lavovu oglasile dvaput. Ali to je uobičajen dnevni ritam Lavova koji gotovo da živi neku paralelnu stvarnost u odnosu na razoreni ostatak Ukrajine. Iz Lavova se za Dnevnik HTV-a javio Dragan Nikolić. 

- Možda jest paralelna, ali je vrlo tenzična stvarnost. U ova 43 dana ovdje bilježimo vrlo precizne raketne napade na vojne objekte i infrastrukturu, ne i zračne napade u kojima strada civilno stanovništvo. Fokus je pomaknut i sada je na istočnoj bojišnici, kazao je Dragan Nikolić.

Dodao je kako je od 9 operativnih područja ruska vojska danas istinski djelovala na dva - riječ je o Donbasu i Mariupolju, gradu duhova u kojemu je zatočeno još 300 tisuća nesretnih ljudi.

Izvijestio je da je ukrajinska strana danas iznijela podatak da je dosad u ratu u Ukrajini poginulo 18.900 ruskih vojnika, od toga velik broj ročnika. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poslijepodne je priznao da imaju velike gubitke i da je to za njih tragedija.

Usporeno premještanje ruske vojske na istok

Veliko strateško premještanje ruske vojske prema istočnoj bojišnici i očekivana ofenziva možda teku i sporije nego što to Kremlj želi. Analitičari smatraju da bi do njezina pokretanja moglo proteći tjedan dana i dulje, izvijestio je Nikolić. 

Za to vrijeme ukrajinska vojska, osim lakog protuavionskog i protutenkovskog oružja, počinje primati i teško naoružanje, pa su tako stigli češki tenkovi sovjetske proizvodnje T-72, a ruska strana počinje bombardirati željezničku infrastrukturu kako bi spriječila dobavu vojne pomoći Zapada prema Donbasu.

Situacija u Donbasu iz sata u sat sve teža 

Ondje se situacija pogoršava do te mjere da je danas poslijepodne gradonačelnik Dnjipra, velikog grada na rijeci koja geografski dijeli Ukrajinu na dva dijela i u koji se slijeva rijeka izbjeglica - pozvao žene, djecu i starce da se što prije evakuiraju, izvijestio je Nikolić. 


Dodao je kako je na snazi i diplomatska ofenziva. Tako su na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda za rezoluciju koja Rusiju suspendira iz Vijeća za ljudska prava UN-a glasale 93 države, protiv su bile 24. Njih 58 bilo je suzdržano. Za izbacivanje je glasovala i Srbija. 

Njemačka ima dokaze da su Rusi počinili zločine u Buči

Stigla je i vijest da su njemački obavještajci, navodno, presreli razgovore ruskih vojnika kojima se dokazuje da su znali za zločine u Buči i počinili ih. New York Times potvrdio je autentičnost snimke iz okolice Buče na kojoj ukrajinska vojska ubija ruske zarobljenike. Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba kazao je kako će se svi zločini s ukrajinske strane istažiti, ali i poručio da u tom slučaju treba u obzir uzeti i kontekst strašnog pokolja u Buči. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!