Val prosvjeda u Srbiji, Vučić zove na 'najveći skup ikad'

21.05.2023.

12:48

Autor: HRT/D.M./Hina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: A.K./ATAImages / Pixsell

Petodnevni prosvjedi poljoprivrednika u Srbiji završili su u subotu navečer povlačenjem traktora i mehanizacije s cesta poslije kompromisnog dogovora s vladom, a suočen s valom prosvjeda u zemlji, predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je pristaše na "najveći skup u Srbiji ikad".

Najmanje sedam udruga ratara, stočara, voćara i njihovih pristaša pet dana je traktorima i poljoprivrednim strojevima blokiralo ceste diljem Srbije nakon prethodno neuspjelog pokušaja da s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministarstvima dogovore potporu vlade.

Zahtijevali su zaštitu domaće proizvodnje i "samo ono što svi proizvođači u ostalim državama u okružju, regiji i EU-u imaju već 20 godina" - poticaje od 300 eura po hektaru obradive površine, plavi dizel bez državnih pristojbi za poljoprivredu te premiju od 17 centi po litri mlijeka. Traže i da im vlada osigura cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje kao na burzama u Budimpešti i Parizu. Ustupke koje su dobili smatraju djelomično zadovoljavajućim.

Vlada je prihvatila obvezu doplate subvencija po hektaru obradive zemlje, prepolovila naknadu za odvodnjavanje i od 1. siječnja 2024. pristala uvrstiti u agrarni proračun plavi dizel za poljoprivrednike. Kompromis je postignut nakon što su prosvjednici zaprijetili da će traktorima doći u Beograd, što je bio dodatan pritisak na vlast s obzirom na to da su u posljednja dva tjedna održana tri prosvjeda "Srbija protiv nasilja".


Povod tim prosvjedima bila su dva masovna ubojstva, u beogradskoj školi i selima oko Mladenovca, s 18 ubijenih i 20 ranjenih, uglavnom učenika i mladih. Građanske prosvjede protiv toleriranja i promicanja nasilja u medijima i javnom prostoru, u kojima su deseci tisuća ljudi na ulicama blokirali ključne prometnice u Beogradu, vlast je nazvala političkim jer je na njih pozvala proeuropska oporba.

Prosvjedovali su i djelatnici državnog poduzeća Elektroprivreda Srbije, koje su sindikati pozvali da se usprotive promjeni vlasničke strukture koju vide kao pripremu terena za ulazak privatnog inozemnog kapitala u to strateško poduzeće.

Vučić zove na "najveći skup u Srbiji ikad"


Suočen s masovnim prosvjedima koje je uz pomoć bliskih mu medija i tabloida pokušao minimizirati optužujući oporbu da želi preuzeti vlast na ulici, srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pozvao je svoje pristaše iz cijele zemlje u Beograd 26. svibnja na "najveći skup u Srbiji ikad". Prema medijskim izvješćima, za to će biti angažirano oko 2200 autobusa.

Istodobno, u javnosti i na društvenim mrežama pojavile su se objave i dopisivanja stranačkih dužnosnika iz kojih se može iščitati da su mjesni odbori SNS-a pod pritiskom centrale u Beogradu da osiguraju kvote sudionika - od članstva do zaposlenika u javnim poduzećima i ustanovama kojima će biti obveza doći na taj skup.

Miting SNS-a najavljen je za petak, pa su organizatori građanskog prosvjeda svoj sljedeći skup pomaknuli za dan poslije, subotu, 27. svibnja, kada bi naprednjaci u Kragujevcu trebali održati stranačku skupštinu s oko 4000 sudionika. Najavljeno je da će na toj skupštini biti donesene "dalekosežne političke odluke koje će promijeniti Srbiju". Jedna od njih mogla bi biti odluka o novim izvanrednim izborima, najvjerojatnije u jesen ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!