Ćurić iz Varšave: Izbjegli Ukrajinci traže posao, ne žele biti na teret državi

12.04.2022.

11:45

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT

Javljanje Marina Ćurića iz Krakova

Javljanje Marina Ćurića iz Krakova

Foto: Dnevnik / HRT

Od početka rata, Ukrajinu je napustilo više od 4 i pol milijuna ljudi. U Poljskoj ih je sada više od 2 milijuna 622 tisuće, Rumunjskoj oko 700 tisuća, Mađarskoj gotovo 425 tisuća, a sve ih je više i u ostalim zemljama. Poljska podnosi najveći teret izbjegličke krize. Reporter HTV-a Marin Ćurić javio se iz Krakova za Dnevnik HTV-a. 

Tijekom cijelog dana Ukrajinci pristižu u Krakov, Ćurić kaže da im se smještaj osigurava posvuda po gradu. Obišao je danas nekoliko mjesta, bivši trgovački centar Plaza, gdje je trenutno 320 Ukrajinaca.

- Gornji dio je rezerviran za spavaonice, a u donjem dijelu je velika hala u kojoj raseljene osobe mogu dobiti odjeću i obuću. Kroz Plazu je do sada prošlo 1200 ljudi, a otvorena je 14. ožujka, rekao je.

Ćurić je dodao da su osim Plaze, na periferiji Krakova obišli i Caritasov prihvatni centar u kojem je trenutno 60-ak raseljenih osoba iz Ukrajine, dvije bivše bolnice koje imaju po 250 izbjeglica, te bivši hotel gdje je 80-ak osoba.

- Svim tim mjestima upravlja i financira ih grad Krakov, međutim, najveći broj raseljenih Ukrajinaca u Krakovu je u manjim stambenim jedinicama, privatnom smještaju, rekao je.

Nema pravila koliko se zadržavaju u Krakovu - neki po par dana, neki nekoliko tjedana, sve ovisi žele li ostati u Poljskoj ili ići dalje.

Ćurić je razgovarao s Ukrajincima koji žele raditi u Poljskoj, a ne biti na teret države:

- Da biste radili u Poljskoj, morate imati porezni broj. Sada sam u postupku dobivanja tog broja. Želim pronaći legalan posao u Poljskoj. Ako želim ovdje ostati, moram što prije dobiti potrebne dokumente, rekla je Daria Huskova, izbjeglica iz Kijeva.

- Herson je okupiran u prvom tjednu ruske invazije. Moji su roditelji ondje, moja sestra, nećakinja. S njima komuniciram putem interneta. Katkad Rusi blokiraju linije. Ondje je doista teško. U Krakovu čekam vizu za Veliku Britaniju. Dugo se čeka, sve provjeravaju, rekla je Jevgenia Mironenko, izbjeglica iz Hersona.

Varšava zaplijenila kompleks ruskog veleposlanstva, predat će ga izbjeglicama 

Ćurić se ranije tijekom dana javljao za HRT-ovu emisiju posvećenu ratu u Ukrajini, tada je bio u Caritasovom domu u kojem se nalazi 60-ak izbjeglica, većinom su to žene i djeca.

- Ovdje imaju sve što im je potrebno. Caritasov dom je do 2020. godine bio sigurna kuća, sklonište za žene i djecu, žrtve nasilja. Zatvoren je 2020. godine zbog renovacije i sada služi za ukrajinske izbjeglice. Njih je do sad 217 prošlo kroz ovaj dom, gdje budu nekoliko dana ili tjedana.

Rekao je da je poljski premijer Mateusz Morawiecki uputio apel Europskoj komisiji za pomoć u izbjegličkoj krizi. Podsjetio je kako je Europska komisija pomogla Turskoj tijekom migrantske krize 2015. godine te zatražio je dodatnu pomoć.

- Sastao se s predsjednikom Svjetske banke Davidom Malpassom te kazao kako trebaju pomoć i drugih međunarodnih organizacija, dodao je.

Ćurić je rekao da su gradske vlasti u Varšavi odlučile veliki stambeni kompleks u vlasništvu ruskog veleposlanstva u Varšavi zaplijeniti i predati ukrajinskim izbjeglicama.

- Mnoge tvrtke su se već ponudile za uređenje tog kompleksa. U njemu može biti od 50-70 stanova, napraviti se škola, društveni centar i ostalo, istaknuo je.

Danas se sastaju predsjednici Poljske i Njemačke u Varšavi kako bi raspravljali o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini i ruskom mijenjanju taktike u njihovoj agresiji na Ukrajinu.

Ćurić je rekao da su se ukrajinske izbjeglice odlučile prije nekoliko dana odužiti svojim poljskim domaćinima akcijom "Subotnik" kako bi čišćenjem parkova i grada, zahvalili svojim domaćinima što su primili više od 2 milijuna i 600 tisuća izbjeglica. Istaknuo je da je stigao i apel iz Krakova gdje gradonačelnik traži da se zasjedanje UNESCO-a izmjesti iz Rusije.

- Isto je zatražio muzej Auschwitz koji je nedaleko od Krakova, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!