Vatikan će poslati papin govor u svemir

28.03.2023.

07:47

Autor: Hina/HRT/A.S.

Vatikan

Vatikan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vatikan je objavio da u svemir kani poslati minijaturiziranu digitalnu knjigu s porukom nade koju je papa Franjo uputio 2020. godine u jeku pandemije COVIDA-19.

"Nano-knjiga" će biti lansirana u orbitu na visinu od 525 km raketom SpaceX Falcon 9 koja će poletjeti 10. lipnja iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, objavila je Sveta Stolica na konferenciji za novinare u Rimu.

Mikrograviranje elektronički dio od jedva 2 mm bit će ukrcan na pravokutni satelit od tridesetak cm (CubeSat) opremljen solarnim pločama, a dizajnirali su ga studenti Politehničke škole u Torinu.

Na njemu će biti govor koji je papa Franjo održao 27. ožujka 2020. usred pandemije covida.

Toga dana poglavar Katoličke Crkve pojavio se sam na pustome i kišom okupanom Trgu svetog Petra, pozvavši uplašeni i izgubljeni svijet da preispita svoje prioritete.

Na latinskom nazvan "Spei Satelles" (satelit nade) projekt, čiji proračun nije preciziran, zajednički će realizirati Vatikan, Talijanska svemirska agencija i razni talijanski instituti.

Cilj njihove suradnje je poslati papin govor "izvan zemaljskih granica da bi iz svemira dopro do što više žena i muškaraca na našem planetu u poteškoćama", objasnio je predsjednik Svemirske agencije, Talijan Giorgio Saccoccia.

U listopadu 2017. argentinski papa je razgovarao uživo putem videokonferencije s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u sklopu inicijative koju je pokrenuo njegov prethodnik Benedikt XVI.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!