Vatikan na meti navodnog računalnog napada

01.12.2022.

00:37

Autor: M.M./Hina/HRT

Vatikan na meti navodnog računalnog napada

Vatikan na meti navodnog računalnog napada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vatikanska internetska stranica bila je u srijedu navečer nedostupna nakon "abnormalnih pokušaja pristupa", objavila je tiskovna služba Svete Stolice, a po riječima ukrajinskog veleposlanika, riječ je o ruskom kibernetičkom napadu.

- Tehnička istraga bila je u tijeku (krajem dana) zbog neuobičajenih pokušaja pristupa stranici, rekao je za francusku agenciju AFP direktor vatikanske službe za tisak Matteo Bruni.

U srijedu poslijepodne nekoliko je vatikanskih web stranica bilo izvan mreže nekoliko sati, a službena web stranica vatican.va još je bila nedostupna do sredine večeri.

Ovaj navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje "ogorčenje" nakon izjava pape Franje o navodnoj ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini.

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio američki isusovački časopis America, Papa je govorio o "okrutnosti" s kojom se Ukrajina suočava s ruskom ofenzivom, posebno ukazujući na Čečene i Burjate.

- Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan: mnoge web stranice različitih struktura rimske kurije postale su nedostupne!, objavio je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu, Andrii Juraš.

- Ruski hakeri ponovno pokazuju pravo lice ruske politike, dodao je, rekavši da je to "odgovor na najnovije izjave" Pape.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!