14:47 / 02.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Vatikan objasnio Papine izjave o istospolnim brakovima

Foto: Remo Casilli/ REUTERS, arhiva

Foto: Remo Casilli/ REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Redatelj dokumentarca, Rus s američkim državljanstvom Evgenij Afineevski, kazao je kako razgovarao s Papom za film, no novinari su kasnije pronašli da je snimka u pitanju izvučena iz intervjua koji je Franjo 2019. dao za meksičku televiziju.
Vatikan je u pismu poslanom veleposlanicima rekao kako su izjave pape Franje o istospolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove.  ➡️ Papa za zaštitu homoseksualaca zakonom

Dokumentarac Franjo imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo osnivati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne brakove. Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca.

Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan u tišini poslalo objašnjenje svojim veleposlanicima koji su ga potom proslijedili biskupima. O tom pismu je prvi izvijestio papin biograf Austen Ivereigh. Izvor iz Vatikana danas je potvrdio njegovo postojanje, a veleposlanik Vatikana u Meksiku objavio ga je na svojoj Facebook stranici. U njemu stoji kako su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima.

- Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno, rekao je Papa u filmu.

- Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to, dodao je.

Redatelj dokumentarca, Rus s američkim državljanstvom Evgenij Afineevski, kazao je kako razgovarao s Papom za film, no novinari su kasnije pronašli da je snimka u pitanju izvučena iz intervjua koji je Franjo 2019. dao za meksičku televiziju. Afineevski nakon premijere nije htio razgovarati o procesu montaže, a nije bio ni dostupan za komentar vatikanskog pisma veleposlanicima.

U njemu stoji kako je Papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove obitelji prihvate. Dio publike je taj dio u filmu interpretirao kako Franjinu podršku zasnivanju obitelji u istospolnim zajednicama. U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku, te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

- Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina, stoji u pismu veleposlanicima.

Crkva smatra kako istospolne tendencije nisu grijeh, no da homoseksualni činovi jesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!