Vatikan osudio nasilje nad domorodačkim narodima u povijesti Crkve

30.03.2023.

18:27

Autor: Hina/HRT

Vatikan

Vatikan

Foto: Walkerssk / Pixabay

Sveta Stolica u četvrtak je objavila dokument kojim je osudila zlodjela počinjena nad domorodačkim narodima i "ne priznaje" papinske bule iz 15. st. u kojima se odobrava njihovo porobljavanje, prije svega u Americi.

Dokument smjera na strašne kampanje prisilnih obraćenja, koja je Katolička crkva provodila nakon dolaska Europljana na američki kontinent.

Tekst će na posebno zanimanje naići u Kanadi, gdje je između kraja 19. st. i 1990-ih oko 150.000 domorodačke djece bilo izdvojeno iz svojih obitelji i prisilno odvedeno u 139 internata kojima je većinom upravljala Katolička crkva i u kojima su djeca bila lišena vlastitog jezika i kulture.

"Bule su politički dokumenti kako bi se opravdalo nasilje"


U dokumentu koji su u četvrtak zajedno objavili dikasteriji (ministarstva) za kulturu i za cjelovit ljudski razvoj, Sveta Stolica spominje tri papinske bule koje su u 15. st. izdali Nikola V. i Aleksandar VI.

Vatikan smatra te bule "političkim dokumentima kako bi se opravdale nemoralne radnje" i ocjenjuje da one "nikad nisu bile izraz katoličke vjere".

Sveta Stolica ujedno priznaje da papinske bule "nisu na primjeren način odražavale jednako dostojanstvo i prava domorodačkih naroda".

Katolička crkva stoga odbacuje ona shvaćanja koja ne priznaju temeljna ljudska prava domorodačkih naroda, uključujući ono što je postalo pravno i politički poznato kao doktrina otkrića.

U dokumentu se priznaje da su "mnogi kršćani počinili zlodjela protiv autohtonih naroda za koja su pape u novije vrijeme zatražili oprost u mnogim prigodama".

- Katolička crkva, nastavlja se, svjesna je njihove patnje, prošle i sadašnje, zbog oduzimanja zemlje (...) i politike prisilne asimilacije.

Zahvalnost Svetoj Stolici


Kanadska biskupska konferencija (CECC) izrazila je u priopćenju "zahvalnost" Svetoj Stolici zbog objavljivanja ovog teksta.

- Taj mentalitet po kojemu smo mi bolji, a domorodački narodi nisu važni, opasan je. Zato moramo raditi u tom smislu. Moramo se vratiti unatrag i popraviti sve što je loše učinjeno, ali ujedno moramo biti svjesni da isti kolonijalizam još živi, poručio je papa Franjo u zrakoplovu kojim se iz Kanade vraćao u Italiju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!