06:53 / 05.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Vatikan: Papa Franjo je dobro nakon operacije

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media video / Reuters

Papa Franjo je dobro nakon operacije na debelom crijevu, poručio je Vatikan u nedjelju, nakon što je 84-godišnji Papa prvi put hospitaliziran od kada je izabran 2013. 

Današnja operacija izvedena je pod općom anestezijom kako bi se riješio problem divertikularne stenoze debelog crijeva, tj. odstranjena mu je lijeva polovina debelog crijeva. Prema prvim informacijama iz kratkog priopćenja, dobro reagira na terapiju. Bude li oporavak tekao prema očekivanjima, Papa će iz bolnice izići za tjedan dana.


video thumb

Sve do sada, 84-godišnjeg Papu najviše je mučio išijas, koji je uzrokovao bolove u donjem dijelu leđa, kuka i noge te je povremeno morao otkazati neke događaje.

Svoj išijas nazvao je "neugodnim gostom".

Papa Franjo gotovo je preminuo u 21. godini kada je razvio pleuritis, upalu tkiva koje okružuje pluća, tvrdi njegov biograf Ausren Ivereigh.

Stoga mu je u listopadu 1957. odstranjen dio plućnog krila.

U knjizi "Odvažimo se sanjati" prisjetio se tog događaja iz mladosti i napisao: "Mogu pomalo shvatiti kako se osjećaju ljudi oboljeli od COVID-a koji se muče s disanjem na respiratorima".

Što se tiče operacije pluća u mladosti, Sveti Otac tvrdi da se "potpuno oporavio i da od tada nije imao nikakva ograničenja".

Kao nadbiskup Buenos Airesa, kako piše Ivereigh, protiv išijasa se borio akupunkturom te je odlazio liječniku kineske medicine.

Pregrmio je Papa i "gotovo fatalnu upalu žući" te kratku epizodu sa srcem 2004., dok su problemi s masnom jetrom riješeni promjenom prehrane. 

Papa Franjo često se šali na račun svog hoda, tj "geganja", koje nije toliko uzrokovano išijasom koliko ravnim stopalom.

Papa ne krije i da je tijekom brutalne vojne diktature u Argentini tražio pomoć zbog svog mentalnog stanja. Jednom tjedno tijekom šest mjeseci odlazio je "odličnoj psihijatrici" kako bi mu pomogla nositi se s tjeskobom.

Sada to rješava slušajući Bacha i pijuckajuću argentinski čaj mate.

Papa ide na počinak u 21 sat i čita oko sat vremena, a budi se u četiri ujutro. Nakon ručka odrijema oko 45 minuta.

Njegov autobiograf primjećuje kako je Papa vrlo transparentan kada je riječ o njegovu zdravlju, fizičkom i psihološkom.

- Možete li zamisliti bilo kojeg poglavara da se tako ogoli: Bidena? Kraljicu?, zapitao se Ivereigh.

Daleko smo od Vatikana koji je odbijao potvrditi Parkinsonovu bolest kod Ivana Pavla II., koju su svi mogli zamijetiti, rekao je Papin biograf.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!