Vatikan: Papa nije želio veličati ruski imperijalizam; Kremlj zadovoljan

29.08.2023.

12:17

Autor: V.K./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / Handout via REUTERS

Papa Franjo u prošlotjednom govoru nije namjeravao veličati ruski imperijalizam kada se pozivao na careve koji su proširili Rusko carstvo, priopćio je u utorak Vatikan, nakon što je Ukrajina kritizirala njegove izjave, a Kremlj je u utorak izrazio zadovoljstvo zbog Papinih riječi.

Franjo je rekao ruskim mladima, nakon pročitanog govora u petak, da imaju na umu da su nasljednici careva poput Petra I. i Katarine II.

Dvoje monarha proširilo je rusko carstvo u 17. i 18. stoljeću, među ostalim osvajajući dijelove Ukrajine, a predsjednik Vladimir Putin pozvao se na njihovo naslijeđe opravdavajući svoju invaziju i aneksiju ukrajinskog teritorija prošle godine.

- Papa je namjeravao potaknuti mlade ljude da čuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini, a nikako ne veličati imperijalističku logiku i vladajuće osobei, (koje je) spomenuo kako bi ukazao na neka povijesna referentna razdoblja", rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni u priopćenju.

Kijev je kazao da su Papine riječi u video obraćanju uživo katoličkoj mladeži okupljenoj u Sankt Peterburgu za "duboko žaljenje".

Kremlj je u utorak pohvalio riječi pape Franje, rekavši da ruska država ima bogato naslijeđe i da je dobro što papa poznaje rusku povijest.

- Ono što (ruska) država, aktivističke skupine, školski i sveučilišni profesori sada rade jest prenošenje te baštine našoj mladosti, podsjećajući ih na nju, rekao je Peskov.

- Činjenica da Papa zvuči u skladu s tim naporima je vrlo, vrlo zadovoljavajuća, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!