Vatikan: Papino stanje 'postupno se popravlja' nakon operacije

09.06.2023.

15:45

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Papa Franjo pozdravlja vjernike

Papa Franjo pozdravlja vjernike

Foto: STEFANO SPAZIANI / PIXSELL/DPA

Sveukupno stanje pape Franje postupno se popravlja i njegov je postoperativni oporavak normalan, što mu omogućuje da ustane iz kreveta i nastavi obavljati neke crkvene poslove iz svog bolničkog naslonjača u petak, priopćio je Vatikan.


Franjo (86) je u srijedu bio podvrgnut trosatnoj operaciji za sanaciju trbušne kile, za koju su liječnici rekli da je bila dovoljno uspješna da ne bi trebao imati ograničenja u svojim putovanjima i drugim aktivnostima nakon oporavka.

- Papa Franjo odmarao se tijekom noći. Njegov liječnički tim kaže da se klinička situacija postupno poboljšava i da je postoperativni oporavak normalan, rekao je glasnogovornik Matteo Bruni u izjavi.

- Nakon doručka počeo se kretati, provodeći veći dio jutra u naslonjaču. To mu je omogućilo da čita novine i da nastavi s radom, rekao je.

S obzirom na sve pozitivniju prirodu dosadašnjih medicinskih biltena, sugerirali su da će Papa biti dovoljno jak da se pojavi na balkonu svog apartmana na 10. katu u rimskoj bolnici Gemelli kako bi izrekao svoju tradicionalnu podnevnu molitvu ove nedjelje.

Učinio je to tijekom svog boravka u istoj bolnici 2021. kad mu je uklonjen dio debelog crijeva u operaciji usmjerenoj na rješavanje bolnog stanja crijeva zvanog divertikulitis.

Papa je ranije ove godine rekao da se to stanje vratilo i da je jedan od uzroka njegove sve veće težine.

Treći posjest bolnici uoči putovanja u Mongoliju


Bio je u bolnici nekoliko dana u ožujku zbog liječenja bronhitisa.

Sergio Alfieri, glavni kirurg koji je operirao Papu u bolnici Gemelli, rekao je da je Franjo dobro reagirao na opću anesteziju i da očekuje da će poglavar Katoličke Crkve ostati u bolnici pet do sedam dana.

Franjo ima dva putovanja zakazana za ovo ljeto: Portugal od 2. do 6. kolovoza radi Svjetskog dana mladih i posjeta svetištu Fatima te Mongoliju od 31. kolovoza do 4. rujna, što će biti jedno od najudaljenijih mjesta koje je posjetio.

Alfieri je rekao da nema medicinskog razloga zašto bi Papa trebao promijeniti svoj raspored. Dodao je da je Franjo snažan, ali star i da je nedavno imao bronhitis te će stoga "poduzeti sve potrebne mjere opreza".

Vatikan je objavio da su sve Papine privatne i opće audijencije otkazane do 18. lipnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!