Vatikan razriješio svećenika koji podržava Trumpa i protivi se pobačajima

18.12.2022.

22:32

Autor: M.M./Hina/HRT

Otac Frank Pavone

Otac Frank Pavone

Foto: Jim Stem JMS / Reuters

Otac Frank Pavone, čelnik američkog pokreta protiv pobačaja i snažan pobornik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, razriješen je iz redova katoličkog svećenstva zbog "blasfemičnih" objava na društvenim mrežama i neposluha prema biskupima.

Vatikan je razriješio Pavonea u studenom, prema pismu koje je vatikanski veleposlanik u Washingtonu poslao američkim biskupima. U pismu piše da se Pavone nema pravo žaliti.

Pavone je razriješen zbog "blasfemične komunikacije na društvenim mrežama i ustrajnog neposluha zakonitim uputama dijecezanskog biskupa", piše u pismu.

Tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine objavio je video abortiranog fetusa na oltaru i pozvao katolike da ne glasaju za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, koja je kasnije izgubila od Trumpa.

Kad je Trump 2020. godine izgubio od Joea Bidena, Pavone je bio među Trumpovim pristašama koji su propitkivali valjanost izbora.

U sat i 40 minuta dugačkom videu koji je objavio u nedjelju, Pavone, još uvijek noseći svećenički ovratnik, rekao je da je "desetljećima progonjen u Crkvi", a svojim kritičarima se narugao kao "najglupljima na svijetu".

U Twitter objavi 2020. godine govorio je o "pristašama prokletog gubitnika Joea Bidena i njegove moralno korumpirane Demokratske stranke koja mrzi Ameriku i Boga."

Rekao je da od Vatikana nije dobio nikakvu službenu potvrdu o svome odlasku te je kritizirao Vatikan da se "prije obratio medijima, nego svećeniku."

Dodao je: Nikad neću napustiti svećenstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!