Vatikan: Žene i laici moći će glasati na idućem sastanku biskupa

26.04.2023.

17:33

Autor: Hina/HRT

Biskupi u Vatikanu/Ilustracija

Biskupi u Vatikanu/Ilustracija

Foto: Paolo Bona / Shutterstock

Vatikan je u srijedu, najavljujući zaokret u Katoličkoj crkvi, priopćio da će žene i laici moći glasati na sljedećem svjetskom saboru biskupa najesen u Rimu.

Prva faza završnog skupa "Sinode o sinodalnosti", golemog skupa na svjetskoj razini o budućnosti Crkve, održat će se u listopadu u Rimu, a tajništvo Sinode danas je objavilo pravila za sudjelovanje na tom okupljanju biskupa.

Papa Franjo odobrio je izmjene normi koje reguliraju Biskupsku sinodu, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon desetljeća zahtjeva žena da imaju pravo glasa.

Vatikan je u srijedu objavio izmjene koje je Papa odobrio, a koje naglašavaju njegovu viziju da vjernici laici preuzmu veću ulogu u crkvenim poslovima koji su do sada bili povjereni samo kleru, biskupima i kardinalima.

- Uz biskupe, nadbiskupe i ostale pripadnike klera koji su odabrani na lokalnim biskupskim konferencijama sudjelovat će 70 članova iz nebiskupskih redova koji predstavljaju ostale vjernike Božjeg naroda (...) i koji dolaze iz lokalnih crkava, stoji u dokumentu.

Njih 70 odabrao je papa Franjo s popisa od 140 ljudi.

- Zatražio je da pola njih budu žene i da se uzme u obzir nazočnost mladih, objavilo je tajništvo Sinode.


Kriteriji za izbor


Kriteriji za izbor nisu bili samo njihova opća kultura i razboritost već i teorijsko i praktično znanje te angažiranost u sinodalnom procesu, dodaje se u priopćenju tajništva Sinode.


- I kao članovi sinode, imat će pravo glasa, naglašava se u priopćenju.


Velika rasprava omogućit će ravnotežu


Velika rasprava o budućnosti Crkve, a o čemu se već raspravlja na brojnim biskupskim konferencijama, omogućit će da se uspostavi ravnoteža moći u pogledu brojnih pitanja, kao što su položaj žena, rješavanje slučajeva pedofilije ili položaj rastavljenih koji su se ponovno vjenčali.


Još od Drugog vatikanskog koncila, serije sastanaka 1960-ih koji su modernizirali crkvu, pape su sazivali svjetske biskupe u Rim na nekoliko tjedana kako bi raspravljali o određenim temama.


Na kraju sastanaka biskupi glasaju o konkretnim prijedlozima i izlažu ih Papi, koji zatim sastavlja dokument uzimajući u obzir njihove stavove.


Od izbora za Papu 2013. Franjo je postupno širio prostor za žene i laike u Crkvi i Vatikanu te imenovao žene na važne položaje u Kuriji, vladi Svete Stolice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!