Većina Šveđana podržava ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu

16:50 / 04.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

NATO

NATO

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Većina Šveđana podržava ulazak u NATO, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja provedeno nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Švedska nije bila u ratu od 1814. i vanjsku politiku utemeljila je na "nesudjelovanju u vojnim savezima". Bila je neutralna u Drugom svjetskom ratu i dok su susjedne nordijske zemlje bile meta invazije te tijekom hladnog rata.

Ispitivanje Demoskopa za list Aftonbladet, čiji su rezultati objavljeni u petak, pokazalo je da 51 posto Šveđana sada podržava ulazak u NATO, u odnosu prema 42 posto u siječnju.

Protiv toga je 27 posto ispitanika, u odnosu prema 37 posto u siječnju.

Ovo je prvi put da je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

No švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je da ulazak u NATO nije laka odluka niti nešto u što se treba zalijetati s obzirom na nedavne događaje.

- Promjena obrambene doktrine jako je velika odluka, ne radi se preko noći i ne samo zbog ispitivanja javnog mnijenja, rekao je novinarima u Kopenhagenu gdje se sastao s danskim i britanskim kolegom.

Promjena stajališta švedske javnosti na tragu je onoga u Finskoj koja također nije članica NATO-a i u kojoj je od 1382 ispitanika njih 53 posto reklo da bi zemlja trebala ući u članstvo Saveza.

Moskva ističe da u Ukrajini provodi "posebnu operaciju" u cilju razoružanja zemlje i da želi smijeniti njezine čelnike koje naziva neonacistima.

Švedska i Finska već jako usko surađuju s NATO-om i bile su pozvane na nedavne samite.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u siječnju da bi dvije zemlje mogle ući u Sjevernoatlantski savez "jako brzo" ako odluče aplicirati za članstvo.

- Švedska je nevjerojatno blizu Ujedinjenom Kraljevstvu, nepojmljivo je da Britanija ne bi priskočila i pomogla Švedskoj u gotovo svakom scenariju, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

- Švedska je dio iste obitelji i mi bismo bili uz Švedsku, učinili bismo sve što možemo da je podržimo vojno i na druge načine".

Rusija je upozorila Švedsku i Finsku da ne ulaze u NATO.

Švedska je ovaj mjesec odlučila poslati oružje Ukrajini, što je prvi put od 1939. da šalje oružje nekoj zemlji u ratu.

I Finska je u ponedjeljak donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!