Veleposlanik SAD-a: Uspostava ZSO na Kosovu ključna za normalizaciju

18.04.2023.

17:34

Autor: Hina/HRT/R.S.

Uspostava ZSO na Kosovu

Uspostava ZSO na Kosovu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki veleposlanik u Srbiji Christopher Hill izjavio je da formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu mora biti ključni element u provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.


Svi posrednici u pregovora kažu "čim prije to bolje", rekao je Hill novinarima poslije uručenja američke donacije Vatrogasnom savezu Srbije, istaknuvši kako je "krajnje vrijeme da se ZSO pretvori u stvarnost" nakon što je Priština tu obvezu preuzela Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013.

Ono u što vas mogu uvjeriti jest da nećemo odustati dok se to ne dogodi, rekao je veleposlanik Sjedinjenih Država koje podržavaju europski plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Službeni Beograd inzistira upravo na formiranju ZSO-a kao polaznoj točki za daljnju implementaciju europskog plana, s kojom su se čelnici Srbije i Kosova suglasili u Bruxellesu 27. travnja, a potom dogovorili i Ankes sporazuma u Ohridu 18. ožujka.

Kosovo odbija uvesti ZSO


Hill je naglasio da postoje dva razloga za ZSO - prvi je da srpski narod na Kosovu bude siguran da će ta asocijacija biti formirana, a drugi da srpska zajednica mora znati kakva je budućnost čeka.

Zato SAD tu obvezu Prištine uzimaju "s krajnjom ozbiljnošću", poručio je Hill.

Hill je podsjetio da su i posebni predstavnik Europske unije u dijalogu Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Escobar, rekli da je to "vrhunski prioritet".

Kosovo odbija uvesti ZSO jer ne želi dati izvršne ovlasti toj asocijaciji 10 općina na Kosovu u kojima su Srbi većina, dok Beograd inzistira da je to prijelomna točka za daljnji dijalog i postizanje kompromisnog rješenja u normalizaciji odnosa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!