Veleposlanstvo SAD-a Dodiku: Nećemo mirno gledati vaš separatizam

11.04.2023.

20:34

Autor: P.F./Hina/HRT

SAD i BiH

SAD i BiH

Foto: Dmitrii Shirinkin / Shutterstock

SAD je odlučan zaštititi teritorijalni integritet BiH i neće mirno promatrati bude li ga lider bosanskih Srba Milorad Dodik pokušao ugroziti, poruka je koju su poslali iz američkog veleposlanstva u Sarajevu nakon što je predsjednik RS ranije tijekom dana ponovo zaprijetio odcjepljenjem tog entiteta.

Podsjećajući na odredbe Daytonskog sporazuma kojima je jasno definirano da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od države BiH, iz veleposlanstva SAD-a su upozorili Dodika kako bi separatistički postupci samo doveli do novih sukoba.

SAD neće mirno gledati ako Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini, stoji u izjavi.

Pojasnili su kako to znači da će SAD stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine, a Dodiku su poručili kako su njegova retorika i prijetnje tek pokušaj odvlačenja pozornosti od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani RS.

Dodik je danas ranije najavio i kako će on i svi srpski dužnosnici u BiH prekinuti sve kontakte s predstavnicima NATO-a, a iz američkog veleposlanstva su ga sada podsjetili kako je članstvo u Alijansi cilj koji je zacrtan zakonom o obrani BiH te da taj zakon ne može biti jednostrano suspendiran.

Verbalni sukob Dodika i američke diplomacije eskalirao je u proteklim mjesecima a on je danas ponovo vrijeđao veleposlanika SAD-a Michaela Murphyja kazavši da vodi "smrdljivu politiku".

Dodik je zbog secesionističkih prijetnji pod sankcijama SAD od 2017. godine a Washington ih je naknadno dodatno pooštrio proglasivši lidera bosanskih Srba osobom umiješanom u korupciju. Njemu je zabranjeno putovati u SAD, a američkim državljanima da s njim posluju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!