Veleposlanstvo SAD: Rusija neće odlučivati o pridruživanju BiH NATO-u

17.03.2022.

23:06

Autor: P.F./Hina

NATO

NATO

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Prijetnje Rusije upućene Bosni i Hercegovini zbog njenih aspiracija za članstvo u NATO-u su neprihvatljive, a SAD će nastaviti odlučno podupirati pravo te zemlje da sama donosi odluke o svojoj budućnosti, objavilo je američko veleposlanstvo u BiH.

- Posljednje prijetnje ruskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana ne može odlučivati o sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo podržavati BiH da napravi neophodne korake za članstvo u euroatlantskoj zajednici, stoji u objavi na Twitter profilu američkog veleposlanstva.

Na taj su način reagirali na izjave rukog veleposlanika Igora Kalabuhova koji je ranije ovog tjedna u intrevjuu za TV Federacije BiH (FTV) kazao kako će Moskva reagirati pokuša li se BiH pridružiti NATO-u.

- Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati, kazao je Kalabuhov ustvrdivši istodobno kako Rusija zapravo ne prijeti nikome nego to u slučaju BiH čini Zapad potičući BiH na članstvo u euroatlantskim integracijama.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je također osudio istup ruskog veleposlanika ocijenivši ga neprihvatljivim.

- To nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost zapadnog Balkana, izjavio je Komšić.

Osudama se pridružio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao kako Rusija neće biti ta koja će odlučivati što BiH treba napraviti.

- Bosnom i Hercegovinom se neće upravljati iz veleposlanstva Rusije, izjavio je Džaferović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!