Veliki porast pucnjava u američkim školama u pandemiji

07.02.2022.

07:51

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Sve je više pokazatelja da stres i izazovi pandemije pogoršavaju oružano nasilje u američkim školama. Znanstvenici koji proučavaju ovaj fenomen brinu se da će se stanje samo pogoršavati.

Devetnaestogodišnji bivši učenik ustrijeljen je nakon srednjoškolske košarkaške utakmice prije tjedan dana u Beloitu (Wisconsin), dok su u prošli ponedjeljak tri tinejdžera hospitalizirana nakon pucnjave ispred srednje škole Chaparral u Las Vegasu. U utorak je pet tinejdžerica ranjeno hicem iz pištolja ispred srednje škole Rufus King u Milwaukeeju. Također u utorak, jedan učenik je ubijen, a došlo je do još jedne pucnjave ispred South Education Centra u Minneaopolisu. Jedino su u potonjem slučaju osumnjičeni uhićeni - dva učenika iz te škole.

U školskoj godini 2021./2022. zabilježena je 141 pucnjava na kampusima, najviše u posljednjih deset godina prema organizaciji Everytown for Gun Safety.

Problemi koji su prethodili pandemiji - poput nejednakosti i neadekvatnih resursa - pogoršali su se u pandemiji pa polovica učitelja kaže da želi dati otkaz ili prijevremeno otići u mirovinu, prema nedavnim istraživanjima sindikata Nacionalno obrazovno udruženje. To znači da je sve manje odraslih, a taj će se trend nastaviti, povezanih s učenicima koji mogu prepoznati znakove razvoja nasilničkog ponašanja.

- Djeca ulaze u sustav koji je jako oslabljen. Vidjet ćemo različite oblike oružanog i nasilja općenito. Nalazimo se u situaciji koja će se samo pogoršavati, kazao je Ron Avi Astor, stručnjak za nasilje u školama sa sveučilišta UCLA.

Dodao je da više čimbenika uzrokuje porast nasilja, uključujući pandemiju, porast nasilja općenito i propadanje obiteljskih struktura.

- Sve je to stvorilo "tsunami" problema s mentalnim zdravljem u školama, kaže Astor.

Problemi su sve veći jer učitelji i vodstvo škola nisu dovoljno opremljeni da se nose s njima zbog sindroma izgaranja, nestotatnog broja radnika i bolesti. Problem nije nužno premalo financiranja, kaže Astor, već nedostatak ljudskog kapitala - učitelja, stručnjaka i osoblja koje bi moglo pomoći u razrješavanju krize zbog nasilja.

Više pištolja zbog prekinute rutine

Katherine Schweit, umirovljena specijalna agentica FBI-a i autorica knjige "Zaustavite ubojstva" ("Stop the Killing") objavljene prošle godine, rekla je da je još jedan ključni čimbenik nasilja poremećen, u odnosu na ranije, raspored aktivnosti roditelja. To znači manje nadzora i manje predvidljive rutine za djecu, što roditeljima, učiteljima i drugima još više otežava uočavanje znakova upozorenja. 

- Jedna od stvari na koje se usredotočujemo kada govorimo o sprječavanju pucnjave je promjena u nečijoj rutini koja bi nam mogla ukazivati na to da je osoba na putu prema nasilju. Ali tko ima rutinu ovih dana? Nitko, kazala je Schweit.

Dostupnost oružja je drugi faktor, napominje Jillian Peterson, profesorica kriminologije na Sveučilištu Hamline i sukreatorica istraživačkog centra za proučavanje nasilja.

U prošloj godini svakoga je mjeseca zabilježen novi rekord po pitanju prodaje oružja. Peterson kaže da previše tog oružja nije osigurano od djece u domovima. Jedna od najvažnijih stvari koje škole trenutno mogu učiniti je kreirati sustave i timove za odgovor na krizne situacije kako bi učenici i nastavnici mogli prijaviti svoje zabrinutosti u vezi s određenim učenicima, smatra Peterson.

Te bi se informacije mogle prenijeti obučenima za procjenu razine prijetnje. Peterson drži da je nemoguće točno odrediti uzrok porasta nasilja, ali napominje da se znanstvenici slažu kako je smanjenje školskih aktivnosti tome značajno pridonijelo.

- Znamo da mnoge stvari koje su spriječile nasilje, kao što su izvanškolske aktivnosti i sport još uvijek ne funkcioniraju u mnogim mjestima. Pandemija nam je pokazala da su škole puno više od obrazovnih ustanova. One održavaju društvo i pomažu našoj djeci na mnoge načine - od mentalnog zdravlja do fizičkog zdravlja i sigurnog izvora hrane. To smo izgubili, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!