21:30 / 28.06.2021.

Autor: Hina/AFP

Velika Britanija bez ograničenja od 19. srpnja?

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Novi britanski ministar zdravstva, Sajid Javid, ostao je u ponedjeljak pri odluci vlade da 19. srpnja ukine posljednja ograničenja protiv koronavirusa koja su još na snazi u Engleskoj unatoč porastu broja zaraženih.


Nakon vikenda obilježenog ostavkom Javidova prethodnika, Matta Hancocka, koji je priznao da je prekršio epidemiološke mjere nakon što je tisak otkrio njegovu vezu sa savjetnicom, vlada Borisa Johnsona trudila se u ponedjeljka okrenuti stranicu i predstaviti Britancima skoru potpunu slobodu ponašanja.


U svom prvom govoru zastupnicima kao ministar zdravstva Javid je rekao da "ne vidi zašto bi nakon 19. srpnja zadržali posljednja ograničenja".


Naglo ubrzanje širenja epidemije s više od 22.000 novozaraženih u ponedjeljak, što se pripisuje delta-varijanti, zaraznijoj i sada dominantnoj u Velikoj Britaniji, već je dovelo da odgode od mjesec dana ukidanja posljednjih ograničenja, početno predviđenih za 21. lipnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!