13:26 / 26.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Velika Britanija brani mjeru izolacije putnika iz Španjolske, turisti frustrirani

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Mjera da se Španjolska makne s popisa zemalja sigurnih za putovanja objavljena je u subotu navečer i na snagu je stupila u ponoć, ne ostavljajući putnicima vremena da je izbjegnu.
Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju je stao uz naglu odluku svoje vlade da nametne dvotjednu karantenu putnicima koji se vraćaju iz Španjolske, što je izazvalo ljutnju i zbunjenost među turistima.

Mjera da se Španjolska makne s popisa zemalja sigurnih za putovanja objavljena je u subotu navečer i na snagu je stupila u ponoć (23 sata GMT u subotu), ne ostavljajući putnicima vremena da je izbjegnu.

Raab je uvođenje karantene opravdavao kao pravodoban odgovor na porast broja zaraženih u Španjolskoj u petak, najveći u višemjesečnom porastu broja zaraženih.

Mjera je također teško pogodila španjolski turistički sektor upravo kad se počeo oporavljati od višemjesečne karantene i ograničenja putovanja.

U madridskoj zračnoj luci Emily Harrison, koja putuje u London, suočila se s izglednom dvotjednom izolacijom.

- Vrlo je loše što je došlo tako iznenada i nismo imali vremena pripremiti se, tako da su sada svi u panici, rekla je Harrison iz Essexa.

- Morali smo ići na vjenčanje i planirali smo posjetiti prijatelje koje dugo nismo vidjeli i sada moramo otkazati sve te planove, stvarno je dosta uznemirujuće, dodala je.

Španjolska je bila na popisu zemalja koje je britanska vlada smatrala sigurnim za putovanja, što znači da turisti koji se vrate kući ne bi trebali ići u karantenu.

Međutim u nekoliko zadnjih tjedana broj zaraženih se povećao, zbog čega su mnoge regije uvele nošenje maski posvuda, a na nekoliko područja, uključujući Barcelonu, građani su pozvani da ostanu kod kuće.

- Da budem iskrena, dosta smo frustrirani, jer zapravo smo se osjećali sigurni u Španjolskoj, rekla je britanska turistkinja Carolyne Lansell u vezi s odlukom o karanteni.

Ona je letjela na Ibizu iz Madrida na desetodnevni odmor prije povratka kući.

Prošle godine Britanci su činili više od 20 posto, odnosno najveći udjel po nacionalnosti, stranih posjetitelja u Španjolskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!