22:44 / 01.05.2020.

Autor: V.K./Hina

Velika Britanija dosegla cilj o 100.000 testova u danu

Foto:REUTERS/Amit Dave

Foto:REUTERS/Amit Dave

Foto: - / REUTERS

Britanska vlada je izrazila zadovoljstvo što je snažno povećala broj testiranja na covid-19 i dosegla ciljanu brojku od 100.000 u danu.
Britanska vlada je izrazila zadovoljstvo što je snažno povećala broj testiranja na covid-19 i dosegla ciljanu brojku od 100.000 u danu.

Kritizirana zbog kasnog uvođenja mjera izolacije i nedovoljnog testiranja, britanska vlada bila je pod pritiskom da dosegne cilj 100.000 testiranja na dan, koji si je zadala postići krajem travnja.

Vlasti su tada testirale nekih desetak tisuća na dan i bile su daleko od tog cilja.

Ukupno je jučer (četvrtak), posljednjeg dana travnja bilo 122.347" testova, istaknuo je ministar zdravstva Matt Hancock na konferenciji za tisak.

- Znam da je to bio hrabar cilj, no bio nam je potreban ambiciozan cilj jer je detekcija virusa važna za oporavak Velike Britanije, rekao je.

Britanska vlada je u početku odabrala strategiju testiranja samo za najkritičnije slučajeve i za medicinsko osoblje koje liječi upravo zaražene covidom, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da testira što je više moguće.

Testiranja su se zatim proširila na izložene radnike kao što su policajci i nastavnici, štićenici i zaposlenici umirovljeničkih domova te na osobe starije od 65 godina i radnike koji imaju simptome.

U petak je u Ujedinjenoj Kraljevini bilo 739 novih smrti izazvanih covidom, što je porast u odnosu na dan ranije i ukupno je epidemija uzela 27.510 života. U broj žrtava sada su uključene i smrti u domovima za starije i nemoćne, rekao je ministar Hancock.

S preko 27.000 umrlih, Velika Britanija druga je u Europi po broju žrtava koronavirusa.

Broj službeno zaraženih iznosi 177.454,  rekao je Hancock.

Premijer Boris Johnson, koji je sam prebolio covid-19, rekao je da je Velika Britanija prešla "vrhunac" epidemije i da je sada u silaznoj  putanji.

Pod pritiskom da predstavi strategiju izlaska stanovništva iz izolacije, u vrijeme kada neke države počinju ublažavati ograničenja Johnson je obećao predstaviti plan idući tjedan.

Upitan mogu li se planirati obiteljska okupljanja i praznici krajem ljeta, Hancock je odgovorio da je za to "prerano" i da mu "je žao što mora tako odgovoriti".

Spomenuo je pet uvjeta koje je vlada zacrtala da moraju biti ispunjeni prije nego što stupe na snagu mjere popuštanja.

Kazao je da vlada ima kapacitete za detekciju  i da će se njima koristiti za intenzivno praćenje kontakata zaraženih osoba.

Dvije studije koje je u petak objavio Nacionalni statistički zavod te Institut za fiskalne studije pokazale su da koronavirus dvaput više ubija u siromašnim četvrtima Engleske te više pripadnike etničkih manjina nego bijelce.

- To nas zabrinjava i proučavamo to, rekao je ministar Matt Hancock.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!