11:26 / 01.02.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Velika Britanija izišla je iz Europske unije. Što sad?

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: - / REUTERS

Jedan od najpopularnijih britanskih tabloida, zagovornik brexita, "The Sun" poigrava se sloganom iz 60-ih "Vodite ljubav, ne rat" pa piše "Vodite izlazak, ne rat".
Razdoblje podjele i nesigurnosti nastavlja se, ocjenjuju britanski mediji u subotu jer je u ponoć Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku uniju.


Kako iz Londona javlja naša novinarka Kristina Pešić, BBC-jeva politička analitičarka brexit je opisala kao rastavu neobičnog para koji i dalje živi pod istim krovom i plaća iste račune.

"Što je sljedeće?", pita se The Telegraph i dodaje da Johnson "pojačava pritisak" na pregovore koji tek trebaju odrediti buduće odnose s Bruxellesom.

Jedan od najpopularnijih britanskih tabloida, zagovornik brexita, "The Sun", poigrava se sloganom iz 60-ih "Vodite ljubav, ne rat" pa piše "Vodite izlazak, ne rat".

"Brexit je izvršen", piše tabloid Daily Mail na naslovnici.

Malo će se toga promijeniti u 11 mjeseci dugoj prijelaznoj fazi jer dvije strane razgovaraju o budućim sporazumima o trgovini, sigurnosti i političkoj suradnji.

Dužnosnici u Bruxellesu upozoravaju da je rok krajnje ambiciozan, no Johnson je odbio bilo kakvo produljenje.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, rekao je da je imenovao novog veleposlanika u Londonu od subote, kada Velika Britanija postaje "treća zemalja" za EU.

Britanski zastupnici u Europskom parlamentu napustili su tu ustanovu u petak, a britanske zastave maknute su sa zgrada Europske unije.

- Mi žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, ali poštujemo njihov izbor i spremni smo ga provesti, rekao je Borrell.

Britanski premijer Boris Johnson sinoć je poručio da je njegov i vladin posao ujediniti zemlju.

- Za mnoge ljude ovo je zadivljujući trenutak nade za koji su mislili da nikad neće doći. Naravno, ima i onih koji mogu osjećati tjeskobu i gubitak, a tu je i treća skupina, možda i najveća, koja se počela brinuti da se cijela politička rasprava neće nikad završiti. Razumijem te osjećaje, ali posao ove vlade, moj posao, je da ovu zemlju sada ujedinimo i vodimo nas naprijed, rekao je Johnson.

A što kažu građani?

- Sada smo slobodna i neovisna zemlja. Opet možemo donositi vlastite zakone i ubirati vlastite poreze, ponovno možemo učiniti našu državu sigurnom. Divno je, kaže Penelope Smallboon.

- Doista sam uzbuđena. Prekrasno je. To je ono što smo željeli, kaže Julia Tie.

- Ljudi ne shvaćaju da ćemo bez Europske unije propasti. Zato sam glasovao protiv i na dan izlaska kažem da sam protiv brexita, poručio je Stephen Fenwick.

- Za nas koji smo ovdje ništa se puno ne mijenja. Jedino što moramo napraviti je do kraja tranzicijskog perioda prijaviti se za trajnu dozvolu prebivališta i boravišta, kaže Deni Vitković, službenik u britanskoj Agenciji za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja.

- Ja osobno ne mislim napuštati Ujedinjeno Kraljevstvo, no vidjet ćemo što će donijeti budućnost, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!