20:14 / 12.01.2021.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Velika Britanija na rubu katastrofe

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Velika Britanija proživljava najteže dane od pojave koronavirusa. Službeni podaci neumoljivi - u bolnicama se nalazi dvostruko više teško oboljelih u odnosu na lanjski travanj - kada su svi tvrdili da je situacija dramatična.
Europska unija odlučivat će potkraj siječnja o odobrenju i trećeg cjepiva protiv COVID-a, koje je razvila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca u suradnji sa sveučilištem u Oxfordu. Istodobno, u strahu od eksplozije trećeg vala pandemije u Europi, mnoge zemlje uvode sve jače oblike borbe protiv koronavirusa. Nijemce je šokirala najava kancelarke Merkel da bi stroge mjere mogle trajati sve do Uskrsa.

➡️ I nakon pola godine simptome osjećalo 76 posto hospitaliziranih zbog COVID-a u Wuhanu
➡️ AstraZeneca zatražila odobrenje svog cjepiva u EU-u
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Velika Britanija proživljava najteže dane od pojave koronavirusa. Službeni podaci neumoljivi - u bolnicama se nalazi dvostruko više teško oboljelih u odnosu na lanjski travanj - kada su svi tvrdili da je situacija dramatična. Pa je uvođenje još strožih mjera jedino rješenje.

- Nažalost, ovaj se virus toliko brzo širi da jednostavno moramo promijeniti način života kako bismo ga zaustavili, kaže državni tajnik Kit Malthouse.

Očekuje se službena objava novih mjera, i svi tvrde - bit će najrigoroznije dosad. Istodobno, diljem Staroga kontinenta počelo je cijepljenje Moderninim cjepivom. U Budimpešti su očekivanja velika.

- Broj mogućih nuspojava u odnosu na ostala cjepiva ovdje je minimalan, stoga mislim da imamo pravo oruđe u borbi protiv virusa, ističe glavni infektolog Janos Szlavik.

I Španjolska je, unatoč nezapamćenom snježnom nevremenu, na vrijeme dobila Modernino cjepivo. Prvi na redu bili su zaposlenici madridske Hitne službe.

- Nadam se da će biti dovoljno cjepiva za zaposlenike, ali i za sve one koji se žele cijepiti. Ponovit ću svima - ovo je jedini način da se pobijedi pandemija, rekao je medicinski tehničar Pedro Lara.

Uz velike mjere osiguranja Modernino cjepivo stiglo je i u Italiju. Razlog za tako velike mjere opreza - sve češće su demonstracije brojnih nezadovoljnika diljem zemlje.

- Živimo bez prihoda, a vlada se ponaša kao da ne postojimo, ističe jedna prosvjednica.

Danas su prosvjedovali turistički vodiči. Njihov angažman pao je za punih 95 posto. A vlada ih je, čini se, zaboravila - posljednja financijska pomoć isplaćena im je u travnju prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!