09:45 / 03.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Velika Britanija ulaže u brze testove na Covid-19

Ilustracija (REUTERS/Christian Hartmann)

Ilustracija (REUTERS/Christian Hartmann)

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija ulaže 500 milijuna funti (oko 564 milijuna eura) u ispitivanja brzih testova na Covid-19.
Velika Britanija ulaže 500 milijuna funti (oko 564 milijuna eura) u ispitivanja brzih testova na Covid-19 i testiranje stanovništva na bolest, reklo je ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je kako se nada da će se masovno testiranje brzim testovima na Covid-19 moći provesti do kraja godine te dodao da su ključni za obnovu sloboda nakon višemjesečnih ograničenja zbog Covida-19.

Financiranje će se iskoristiti za proširenje sadašnjih ispitivanja testova sline i brzog 20-minutnog testa u južnoj Engleskoj, dok će se novim zajedničkim ispitivanjem u Salfordu na sjeverozapadu Engleske procijeniti korist od testiranja stanovništva u sklopu kojega se ljude redovito testira bez obzira na to imaju li simptome, kako bi se mogli izdvojiti slučajevi prije nego što se zaraza proširi.

- Inovativni novi testovi brzi su, precizni i lakši za primjenu te će maksimizirati utjecaj i opseg testiranja i pomoći nam da se vratimo normalnom načinu života, rekao je Hancock.

Trenutno su službeni savjeti zdravstvenih službi da testove na Covid-19 samo dobiju građani koji su pokazali simptome, premda su dostupna redovnija ispitivanja za pojedine profesije poput zdravstvenih djelatnika.

Osobe koje je zdravstvena služba kontaktirala u vezi s programom testiranja i praćenja kontakata u Engleskoj moraju biti u samoizolaciji 14 dana, ako su nedavno bili u dodiru s potvrđenim slučajem Covida-19, međutim njih se ne upućuje da obave testiranje ako nemaju simptome.

Jednako tako, putnici iz određenih zemalja moraju ići u 14-dnevnu samoizolaciju.

U smjernicama se nalaže samoizolacija, a ne testiranje, iz razloga što negativni test ne znači da simptomi neće izbiti kasnije tijekom razdoblja samoizolacije, rekli su zdravstveni dužnosnici.

- Nove tehnologije i metode testiranja vitalno su važne da se sustav može razvijati i poboljšavati, posebice jer procjenjujemo da bi se rutinskim testiranjem ranije mogli otkriti slučajevi zaraze, istaknuo je Dido Harding, voditelj programa testiranja i praćenja kontakata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!