Velika Britanija zabranjuje izvoz svih artikala koje Rusija koristi u ratu

24.02.2023.

10:12

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS

Britanija je obilježila godinu dana od invazije na Ukrajinu uvođenjem dodatnih sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu izvoza svih artikala koje je Moskva koristila na bojnom polju i zabranu uvoza robe od željeza i čelika.

Britanija je zamrznula imovinu i ciljala niz ruskih dužnosnika i kompanija u posljednjih godinu dana u nastojanju da osakati gospodarstvo Rusije i obuzda njenu sposobnost da vodi rat protiv svog susjeda.


U priopćenju od petka navodi se da će ciljati još 92 pojedinca i entiteta, uključujući saveznike ruskog predsjednika Vladimira Putina, poput šefa Sjevernog toka 2 Matthiasa Warniga.


Uoči sastanka između čelnika skupine G7 i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, Britanija je rekla da će međunarodno koordinirane sankcije i trgovinske mjere biti usmjerene na dijelove zrakoplova, radio opremu i elektroničke komponente.


- Danas sankcioniramo elite koje upravljaju Putinovim ključnim industrijama i obvezujemo se da ćemo zabraniti izvoz u Rusiju svih artikala koje je Rusija koristila na bojnom polju, rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly u izjavi.


Ostali čelnici koji će biti meta sankcija uključuju one u državnoj tvrtki za nuklearnu energiju Rosatom i druge koji rade u obrambenim skupinama i ruskim bankama.


Također će zabraniti uvoz 140 roba uključujući proizvode od željeza i čelika prerađene u trećim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!