08:47 / 22.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Velika Britanija zabranjuje ulazak osuđenim osobama iz EU-a

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Britanija je najavila da će od siječnja uvesti nova pravila kojima će zabraniti ulazak ljudima iz Europske unije s kaznenim dosjeom, što znači da će s njima postupati jednako kao i s ljudima iz ostatka svijeta.
Britanija je najavila da će od siječnja uvesti nova pravila kojima će zabraniti ulazak ljudima iz Europske unije s kaznenim dosjeom, što znači da će s njima postupati jednako kao i s ljudima iz ostatka svijeta.

Ovlasti će stupiti na snagu 1. siječnja, kada prestane neformalno članstvo Britanije u Europskoj uniji, i ona se više ne mora pridržavati pravila EU-a o slobodnom kretanju.

- Predugo su nas pravila EU-a prisiljavala da na naše ulice puštamo opasne strane kriminalce koji zlouporabljuju naše vrijednostii i prijete našem načinu života, rekao je ministar unutarnjih poslova Priti Patel.

- Velika Britanija bit će sigurnija zahvaljujući čvršćoj i poštenijoj graničnoj kontroli, gdje će strani kriminalci, bez obzira na nacionalnost, biti podvrgnuti istom kriminalističkom pravilu, naglasio je.

Izmjene, koje će biti prihvaćene u parlamentu u četvrtak, zabranit će ulazak u Britaniju osobama koje su osuđene na najmanje godinu dana zatvora. Onima s kraćim kaznama ulazak bi mogao biti zabranjen ovisno o njihovim slučajevima, a ulazak u Britaniju može se pod određenim okolnostima odbiti čak i osobama koje nisu osuđene na zatvorsku kaznu.

Kontrola imigracije bila je jedan od ključnih čimbenika da su Britanci 2016. glasali za napuštanje EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!