11:17 / 11.10.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Velika šteta nakon uragana Delta

Foto: REUTERS/Adrees Latif

Foto: REUTERS/Adrees Latif

Foto: - / REUTERS

Oko 600 tisuća stanovnika ostalo je bez struje. U pomoć su pozvane tri tisuće pripadnika Nacionalne garde.
Stanovnici američke države Louisiane počeli su otklanjati posljedice uragana Delta, koji je oslabio i postao tropska oluja te skrenuo prema Mississippiju. Prema dosadašnjim izvješćima, nije bilo poginulih, no šteta je velika. Vjetar brzine 160 kilometara na sat čupao je stabla, dizao krovove, rušio električne vodove. U pomoć su pozvane tri tisuće pripadnika Nacionalne garde.

Pravi potop i veliku štetu koja se još procjenjuje ostavio je za sobom uragan Delta! Na jugu SAD-a oko 700 tisuća kućanstava ostalo je bez struje.

- Mobitelom sam u kući osvjetljivala da vidim što se dogodilo, rekla je Jeanne Dupuy, stanovnica Meauxa.

Srećom, nema dojava o izgubljenim životima.

- Vjetar je bjesnio! Dolazio je sa sjevera i nije prestajao. Mi srećom nemamo štete na našoj kući, no nadam se da je tako i kod drugih jer je bilo prestrašno, dodaje Dale Melancon, stanovnik Lake Charlesa, Louisiana.

Delta je prema prvim izračunima ostavila iza sebe pravi kaos, a prošlo je samo šest tjedana od udara posljednjeg uragana koji je poharao to područje. Mnogi su tražili pomoć. Na teren je poslano tri tisuće pripadnika Nacionalne garde.

- Radit ćemo naporno kako bismo što prije vratili život u normalu. Kao da nam nije bio dovoljan uragan Laura, sinoć nas je snašao i uragan Delta, izjavio je John Bel Edwards, guverner američke savezne države Louisiane.

Vjetar brzine 160 km na sat čupao je stabla i rušio sve pred sobom.

- Došli smo jutros vidjeti kakvo je stanje, molili smo se da sve bude u redu, no voda je ipak prodrla u kuću. Gotovo sav namještaj i tapete morat ćemo promijeniti, naveo je Patrick King, stanovnik Lake Charlesa, Louisiana.

Mnogi su svoje domove napustili na vrijeme, nakon poziva lokalnih vlasti. Oni koji su ipak odlučili ostati u svojim kućama pamtit će to cijeli život. Tropska oluja Delta nije više velika prijetnja, no nad Atlantskim je oceanom ove godine nastalo toliko oluja i uragana da je, kako je nedavno objavila Svjetska meteorološka organizacija, ponestalo imena za nove!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!