Velike vojne vježbe predvođene Rusijom kod tadžikistansko-afganistanske granice

18.10.2021.

13:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Vojne vježbe u Tadžikistanu

Vojne vježbe u Tadžikistanu

Foto: Didor Sadulloev / REUTERS

Postsovjetski sigurnosni blok na čelu s Rusijom počeo je u ponedjeljak najveće vojne vježbe kod granice Tadžikistana i Afganistana zadnjih godina, pred pregovore novih talibanskih vlasti i velikih regionalnih sila. 

Tadžikistan je odbio priznati talibansko vodstvo u Afganistanu i na obje strane granice gomilaju se vojne snage.

Vježbe Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) obuhvatit će 5000 vojnika, više od polovice iz Rusije, objavila su ruska i tadžikistanska ministarstva obrane.

Vojnici će uvježbavati i sprječavanje ilegalnih prelazaka granice.

Tadžikistan dijeli 1400 kilometara dugu granicu s Afganistanom.

Šestodnevne vježbe slijede nakon niza manjih vježbi koje su u blizini afganistanske granice održale Rusija i njezini saveznici iz središnje Azije u kolovozu i rujnu.

Rusija strahuje od moguće islamističke infiltracije u bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji, koje Moskva smatra svojim južnim obrambenim krilom.

Moskva ima vojnu bazu u Tadžikistanu i uvjerava ga da će mu pomoći u slučaju prekograničnih napada.

Talibansko veleposlanstvo na visokoj razini posjetit će Moskvu ovaj tjedan radi razgovora s Kinom, Pakistanom, Indijom i Iranom, premda je visoki ruski dužnosnik rekao da ne očekuje napredak.

Zamir Kabulov, posebni ruski predstavnik za Afganistan, rekao je također da će se dužnosnici iz Rusije, SAD-a, Kine i Pakistana sastati odvojeno u utorak u Moskvi kako bi usuglasili stajalište o promjeni situacije u Afganistanu.

Talibani su 15. kolovoza preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja snaga NATO-a. U Kabul su ušli bez otpora.

Njihova vlada suočena je s puno problema. Prijeti teška humanitarna kriza, gospodarstvo je rubu kolapsa, a radikalni suniti Islamske države napadaju šijite. Suša i nadolazeća zima te rastuće cijene goriva dodatno pogoršavaju situaciju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!