Velike vrućine u Europi od Portugala do Finske

03.08.2018.

16:05

Autor: M.M./Hina

default error photo
Velike vrućine u Europi pogodile su danas najviše Španjolsku i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara.
Velike vrućine u Europi pogodile su danas najviše Španjolsku i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara. Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Pirenejskom poluotoku najveći toplinski udar od 2003., jedne od najtežih godina po broju šumskih požara.

Portugalska civilna zaštita objavila je da je više od 400 vatrogasaca uz pomoć devet zrakoplova i helikoptera gasilo šumski požar u turističkom kraju Monchiqueu, na jugu Portugala.

Uz pomoć iz zraka, vatrogascima je 121 vozilo pomagalo u gašenju tog požara koji je zahvatio makiju. Stanovnici jednog zaselka su iz opreza evakuirani kako bi se spriječila panika, ali nisu bili ugroženi vatrenom stihijom, objavilo je zapovjedništvo spasilačke operacije Faro za mjesna glasila.

Požar se širi na dvjema frontama u teškopristupačnom području, potpomognut vjetrom.Temperature u Španjolskoj i Portugalu ostat će više od 40 stupnjeva Celzijevih barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stupnja.
Mogle bi doseći europski rekord od 48 stupnjeva, zabilježen u Ateni 1977.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španjolskoj i Portugalu iznosila je malo više od 47 stupnjeva.

U Portugalu mjesni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

I Njemačku su pogodile visoke temperature između 30 i 37 stupnjeva. Evo kako vrućinu podnose oni koji su najizloženiji suncu i vrućini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!