Procesija Križnog puta u Koloseju održana bez Svetog Oca

07.04.2023.

Zadnja izmjena 22:35

Autor: Adrijan Vucić/Tamara Marković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Procesija Križnog puta u Koloseju održana bez Svetog Oca

Procesija Križnog puta u Koloseju održana bez Svetog Oca

Foto: Remo Casilli / Reuters

Veliki petak - dan spomena muke, razapinjanja i smrti Isusa Krista. Ovo je jedini dan u godini kada u Katoličkoj crkvi nema misnog slavlja, zvona ne zvone u znak žalosti, oltar je bez križa, a vjernici se okupljaju u tišini.

U prekrasno osvijetljenom rimskom Koloseju, 14 postaja Križnog puta prati svjedočanstva muškaraca i žena iz različitih krajeva svijeta pogođenih nasiljem i siromaštvom. Ovogodišnje meditacije potresne su sudbine Ukrajinca, Rusa, migranata i svećenika koji je pretrpio mučenja tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Papa Franjo, koji je prošli vikend otpušten iz bolnice nakon što je zaprimljen zbog bronhitisa, po prvi puta otkako je izabran za Papu 2013. nije predvodio procesiju Križnog puta na Veliki petak zbog hladnog vremena.

Prema večerašnjoj prognozi, temperatura je 7 Celzijevih stupnjeva. Za Papu, koji je imao respiratornih problema i koji, kao što znamo, također pati od kroničnog bronhitisa, tipičnog za njegovu poodmaklu dob, možda nije bilo vrijeme da dođe i izlaže se hladnoći dulje od sata.

Ipak, neki su vjernici razočarani što nisu imali priliku vidjeti papu Franju uživo.

Prema predviđenom rasporedu, papa Franjo sutra navečer predvodit će vazmeno bdjenje. U nedjelju, na Uskrs, uputit će svoj blagoslov i poruku Urbi et Orbi s Trga svetog Petra.

Papa predvodio obrede Velikog petka


Iako nije predvodio procesiju Križnog puta, 86-godišnji papa ranije danas predvodio je obrede Velikog petka u bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Propovijed je držao kardinal Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma.

U bazilici je bilo puno vjernika.

Papa je u baziliku došao u invalidskim kolicima jer ima velikih problema s koljenom. Zbog toga nije mogao ni leći pred oltarom na početku liturgije. Umjesto toga pomolio se nekoliko trenutaka u tišini.

video thumb

Obredi Muke Gospodnje diljem naše zemlje


Crkvena zvona danas se nisu oglasila. Vjernici diljem zemlje prisustvovali su obredima Velikog petka. Uskrs im mnogo znači.

Dan kada se Katolička crkva prisjeća muke i smrti Isusa Krista protekao je u pripremama za njegovo uskrsnuće.

Korizmeno vrijeme potaknulo je vjernike na promišljanje.

Večeras su se s mnogih oltara mogle čuti poruke nade, jer Veliki petak predstavlja novi početak.

- Ova je smrt zapravo prijelaz u pobjedu, u život. Križ, znak poraza i sramote, postat će nenadano znakom pobjede i uskrsnuća, rekao je prečasni Ivan Lenić, župnik đakovačke Župe Svih svetih.

Vazmeno trodnevlje završava sutra vazmenim bdijenjem, kada će se u crkvama nakon korizme prvi put zapjevati aleluja.

A u Zagrebu službu Muke Gospodnje u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal je obrede Velikog petka predvodio u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom mons. Draženom Kutlešom i pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim.

- Mir i tišina vladaju u crkvama diljem svijeta. Danas nema euharistijskog slavlja, ne zvone crkvena zvona i oltari su prazni, nema niti križa ni svijeća ni cvijeća, a sve kako bi se prikazala simbolika ogoljenosti i patnje Isusa Krista, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a Iva Vukadin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!