Tvornica u Bihaću izgorjela, radnici ostali bez posla

09:01 / 24.05.2022.

Autor: B.A./HRT

Hrvoje Matejčić s mjesta gdje je izgorjela tvornica stiropora

Hrvoje Matejčić s mjesta gdje je izgorjela tvornica stiropora

Foto: HTV / HRT

Golemi požar zahvatio je u utorak ujutro tvornicu za proizvodnju toplinske izolacije u Bihaću. Vatra je potpuno progutala tvornicu austrijske tvrtke koja je s radom počela 2018., a zbog gustog dima građani su bili upozoreni da ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore. 

- Uzrok požara se još uvijek ne zna. Istražni organi će napraviti sve da se to što prije dozna. Zna se samo da je 47 radnika ostalo bez posla. Da je kompletan pogon izgorio. Riječ je o pogonu koji proizvodi stiropornu izolaciju. Njegovo izgaranje stvaralo je strašan i opasan dim, on je zapravo prijetio u pravcu prema Hrvatskoj. Sela su bila pod strašnim dimom i pepelom i preporuka je bila ovdašnje civilne zaštite da se nosi maska i da se ne izlazi iz kuća, rekao je u javljanju za središnji Dnevnik naš reporter Hrvoje Matejčić.

U akciji je sudjelovalo 20-ak vatrogasaca s nekoliko vatrogasnih vozila, dodaje, ističući da su vatrogasci od 7 ujutro i dojave o požaru pa do 15.40 kada je vatra ugašena, ulagali nadljudske napore kako bi situacija bila stavljena pod kontrolu.

- Sve je sada pod kontrolom i velika je šteta. Najveća će šteta biti za ljude i ovaj kraj. Oni su se svi naslanjali na ovu priču, gospodarski. Kako će dalje sve ići morat će se vidjeti u budućnosti. Za sada su dobre vijesti da su svi neozlijeđeni, ali materijalna šteta je jako velika, zaključuje.

"Tvornici nažalost nema spasa"

- Provalio sam u upravnu zgradu, isčupao jedan laptop i ključeve od službenog auta i ništa više, rekao je vidno potreseni Nihad Bašanović, očevidac požara.

Kaže kako tvornici, nažalost, nema spasa. 

- Nema, nažalost, tvornici nema spasa. Za 15 minuta naših 15 godina je propalo, kaže.

- Rano je govoriti o štetama, o uzrocima također ne treba špekulirati. To ćemo prepustiti istražnim organima da otkriju što je uzrok požara. A mi se sada borimo da posljedice stavimo pod kontrolu. Nema razloga ni za kakvu paniku, ni za kakve dezinformacije. Apsolutno mirno, staloženo, nema nikakakvih problema, mi ćemo ovo privesti kraju, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Bihaća Edin Kulenović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!