21:23 / 15.09.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

Veliki požari i dalje pustoše SAD

Foto: Adrees Latif/REUTERS

Foto: Adrees Latif/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Katastrofalni požari ni ove godine nisu zaobišli dijelove Sjedinjenih država. Vatra je do sada progutala nekoliko milijuna hektara. Poginuli su deseci ljudi.
Katastrofalni požari ni ove godine nisu zaobišli dijelove Sjedinjenih država. Vatra je do sada progutala nekoliko milijuna hektara. Poginuli su deseci ljudi, tisuće kuća su nestale u pepelu. Borba tisuća vatrogasaca traje i dalje, a nakon dugotrajne suše i jakog vjetra, u gašenju im sada ipak pomažu malo povoljniji vremenski uvjeti.

U Talentu u američkoj saveznoj državi Oregon dokle god pogled seže, vidi se samo pustošenje. Spaljena je zemlja, domovi, gotova sva imovina. Opstali su samo objekti koji su na vrijeme pošpricani retardantnom protiv vatre.

Kate Brown, guvernerka Oregona, kazala je kako nema sumnje da je SAD dovedena do ruba. 

- Svima nam je teško u svojim umovima pojmiti ovakvo pustošenje koje je vatra prouzrokovala, kao i bol i patnju golemog broja stanovnika Oregona posljednjih nekoliko dana, dodala je Brown.

Stradale su i države Washington i Kalifornija. Ukupno je zahvaćeno milijun i 600 tisuća hektara. Najmanje 35 osoba izgubilo je život u srazu s nezaustavljivim prirodnim elementom. Borba je malo lakša jer je stiglo malo vlažnije vrijeme. No stručnjaci kažu: trebamo obilnu kišu koja bi pomogla u gašenju.

Bernie Pineda, vatrogasni glasnogovornik iz Oregona, kaže da  nije bilo kiše već neko vrijeme.

- Ono što mi nazivamo gorivom; suho raslinje, drvna građa i slično, to je postalo još suše. Temperature su prilično visoke, vlažnost je iznimno niska. To je vrlo loša kombinacija, kazao je Pineda.

U Kalifoniji neki požari gore već gotovo mjesec dana. Trenutačno ih diljem te velike države gasi 16.500 vatrogasaca. Kalifornijski guverner Gavin Newsom susreo se s predsjednikom države Donaldom Trumpom i kaže kako mu je naglasio da oni u Kaliforniji itekako vjeruju u klimatske promjene. One koje je predsjednik proglašavao obmanom.

- Činjenice su činjenice, znanost je znanost. Riječ je samo o prihvaćanju znanosti i činjenica da vrućine postaju sve vruće, a suše sve suše. Još osjećamo posljedice od posljednjih pet, šest godina jer imali smo velike suše u našoj državi. Jednostavno, klimatske promjene naša su stvarnost, naglašava guverner Newsom.

Tjedni vatrene stihije natopili su zrak u zahvaćenim državama dimom i čađi, nebo je promijenilo boju, ostavivši svima da udišu dodatni zdravstveni rizik u vremenu pandemije.
Foto: Shannon Stapleton/REUTERS

Foto: Shannon Stapleton/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!