Ukrajina ima kontrolu nad Limanom; Ruski ustavni sud potvrdio aneksiju

02.10.2022.

Zadnja izmjena 23:50

Autor: Danko Družijanić/T.V./HRT/Hina

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Vladyslav Musiienko / REUTERS

Danska je priopćila da je iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prestao istjecati plin nakon oštećenja u eksploziji. Još se utvrđuje uzrok, no nagađa se da je riječ o sabotaži. U međuvremenu u Ukrajini nastavljaju se žestoke borbe na sjeveroistoku.  

Najnovije događaje iz Ukrajine pogledajte u prilogu Dražena Stefanova:

video thumb

Zaustavljeno je curenje iz plinovoda Sjeverni tok

Zemlje EU-a koordinirano pozivaju veleposlanike Rusije na konzultacije

Ruski Ustavni sud potvrdio aneksiju teritorija Ukrajine

Ukrajina objavila da ima potpunu kontrolu nad Limanom

Papa moli Putina da zaustavi spiralu nasilja i žali zbog aneksije

Rusija ograničila pristup SoundCloudu

Australija proširuje sankcije protiv Rusa

Jučer je potvrđeno da je Liman u Donecku ponovno u ukrajinskim rukama. Snimka pripadnika 81 zračno-desantne brigade ispred zgrade gradske uprave to i dokazuje.

- Rasisti moraju znati da za njih nema života na našoj zemlji. Slava Ukrajini, slava herojima. Slava zračnim snagama oružanih snaga Ukrajine, poručuje pripadnik ukrajinske 81. zračno-desantne brigade.

Pad strateški važnog Limana doveo je i do poziva čečenskog vođe Ramzana Kadirova na uporabu ruskog nuklearnog arsenala. S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacuje legalnost pripojenja dijelova Ukrajine Rusiji i najavljuje nove pobjede.

- Rusija gubi bitku na međunarodnom planu. Svijet neće dopustiti povratak u kolonijalna osvajanja, zločinačka anektiranja i samovolju, protivnu međunarodnom pravu. I najvažnije, naš otpor, naša zaštita vas građana, naš pokret prema oslobađanju cijelog ukrajinskog teritorija. To je ono ključno. Rusija je organizirala pravu farsu u Donbasu, koju želi predstaviti nekakvim referendumom. Doveli su oko kuća ljude sa strojnicama, donijeli komade papira, snimili promidžbene materijale u dijelovima Donbasa koje oni kontroliraju. Sada je ondje ukrajinska zastava, tijekom ovoga tjedna bilo ih je više, a idućeg tjedna bit će ih još, rekao je Zelenski.

Ruska odmazda uglavnom se svodi na granatiranje različitih ciljeva. Ovi ljudi bježe iz naselja oko grada Kupjanska koji je također vraćen u ruke ukrajinskih snaga.

- Tamo bombardiraju, granate padaju čak i na ljude. Počeli su u 6 sati ujutro i zatim stanu oko 8 pa onda opet. Tako da se ne može spavati, kaže Katerina Loskitova, stanovnica Kupjanska.

- Ovdje okolo još su tijela, ima posla s čišćenjem. Reći ću vam kako je neprijatelj odbačen uz velike napore. Mi smo sada u gradu Kupjansk-Vuzlovi, koji je dakle pod kontrolom ukrajinske vojske. Potpuno je pod kontrolom nezavisne države Ukrajine, ističe "LIS", ukrajinski vojnik.

U samom Kupjansku dijeli se humanitarna pomoć, no problem su energenti, jer nema ni plina ni struje, a obilne kiše natopile su i drva kojima su se stanovnici koristili za potpalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!