12:31 / 22.03.2022.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/M.Š./Hina/HRT

Veliko srce Ukrajinaca - tko nije na ratištu, daruje krv

Javljanje Zrinke Grancarić iz Lavova

Javljanje Zrinke Grancarić iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Grad Lavov na zapadu Ukrajine i dalje je uglavnom pošteđen ratnih razaranja. Iako njegovi stanovnici žive mnogo mirnije od onih na istoku i jugu Ukrajine, svatko želi dati svoj doprinos obrani.

Iz toga grada u podnevnik se Dnevnik javila Zrnika Grancarić.

- Mi smo nadomak glavnog transfuzijskog centra u Lavovu, ne možemo doći bliže, ne smijemo vam to zapravo niti pokazivati, nema izravnog snimanja. Zgrada je dobro zaštićena, ima dosta vojske i policije oko nje. Zaštićena je i vrećama s pijeskom. Pokušali smo ući u neke zdravstvene ustanove, pokazati kako rade liječnici, no dobili smo veliko 'ne' za takav pokušaj. Razumljivo, ova je lokacija važna, a na ukupno se tri lokacije u Lavovu daruje krv. Ljudi stalno dolaze, volonteri kažu da dobro stoje sa zalihama.

Dodaje da su i HRT-ova ekipa i ona htjeli dati krv, no nije im ni to bilo dopušteno jer je riječ o sigurnosnom riziku.

- Krv se prevozi odavde i na područja gdje su veliki napadi, gdje je potrebna velika pomoć. Oni koji nisu na bojišnici, daruju krv, jer jedna doza može spasiti i tri života. Ne iznenađuje da je velik odaziv na sve moguće akcije, zaključuje u javljanju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!