Veliku Britaniju mjesecima trese niz kriza

22.08.2022.

19:35

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Foto: Lazyllama / Shutterstock

Veliku Britaniju već mjesecima trese niz kriza. Zemlju potresa najviša stopa inflacije u posljednjih 40 godina i štrajkovi koji se prelijevaju iz sektora u sektor. Sve to događa se dok Britanci, nakon ostavke Borisa Johnsona, čekaju novog premijera ili premijerku iz redova Konzervativne stranke.

Neobično mirno u jednoj od najprometnijih britanskih luka. Gotovo dvije tisuće radnika u Felixstoweu na istoku Engleske, u štrajku je do idućeg ponedjeljka.

- Šefovi kompanije ne mogu samo sjediti i zarađivati milijune. Ne mogu dioničarima davati stotine milijuna funti, a nama običnim ljudima koji želimo imati samo malo dostojanstva i moći plaćati račune - nama kažu: vi ne vrijedite, govori radnik u luci Andrew Damat.

Kroz Felixstowe prolazi 48% kontejnerskog prometa Velike Britanije, zbog čega se strahuje da bi štrajk mogao izazvati velike poremećaje u lancu nabave. Radnici nezadovoljni plaćama koje ne prate stopu inflacije, ovim činom pridružili su se valu nezadovoljstva u nizu sektora.

video thumb

Kontejnerski i zračni promet, telekomunikacije, željeznice. U posljednja dva mjeseca u Velikoj Britaniji štrajkovi se samo nižu. Inflacija posebno pogađa željeznički sektor, koji se nakon COVID-krize još nije vratio na staro.

- Cijene samo rastu, a radnici u londonskoj podzemnoj odradili su velik posao tijekom pandemije. Zaslužuju da im se barem malo olakša život.

- Gužva je i mislim da sada nije najbolje vrijeme za štrajkanje u željezničkom prometu, jer se borimo i s COVID-om i majmunskim boginjama.

Osim transporta i putovanja, u Britaniji bi se uskoro, čini se, moglo odgoditi i rješavanje sudskih slučajeva. Naime, 5. rujna počinju štrajkati i odvjetnici koji se bave kaznenim pravom.

- Ovo će biti povijesna koordinirana akcija. Godinama postoje znakovi upozorenja da će se to dogoditi. Odvjetnici su morali trpjeti rezove i pad prihoda godinama, tako da su od 2006. do danas njihovi prihodi pali za 28%, rekla je Kristy Brimelow, potpredsjednica Komore odvjetnika za kazneno pravo.

Očekuje se da će inflacija u Velikoj Britaniji vrlo brzo premašiti 13%. Kupovna moć slabi, plaće padaju, a Britanci prijete prekidom plaćanja režija. Val loših vijesti zemlju je pogodio usred političkog vakuuma. Boris Johnson je na odlasku, a zemlja čeka novog premijera.

- Najveći problem je nedostatak znanja. U politici u ovom trenutku nemamo nikoga tko zna kako je bilo u doba inflacije '70.-ih godina prošlog stoljeća. Ovo je mlada generacija političara i narod se pomalo osjeća izgubljeno, objasnio je Alwyn Turner, povjesničar.

Mjeseci koji su pred nama pokazat će može li iduća osoba koja zasjedne u vruću fotelju u Downingu streetu broj 10, ponuditi dovoljno snažna rješenja koja bi zemlju izvukla iz krize. A hoće li Borisa Johnsona naslijediti Rishi Sunak ili Liz Truss - znat će se 5. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!