Venezuela isključuje dolar iz službenih deviznih transakcija

17.10.2018.

13:09

Autor: Z.A./Hina

-

-

Foto: - / -

Venezuela isključuje dolar iz službenih deviznih transakcija, namjerava otvoriti bankovne račune u Europi i Aziji
Venezuela će isključiti američki dolar iz službenih deviznih transakcija i planira se ubuduće oslanjati na euro i ostale konvertibilne valute a planira također otvoriti banovne račune u Aziji i Europi za transkcije u konvertibilnim valutama, objavio je potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo.

Venezuela ne može koristiti dolar zbog američkih sankcija koje su "nezakonite, proizvoljne i suprotne međunarodnim propisima", naglasio je potpredsjednik venezuelanske vlade Tareck El Aissami te pojašnjava da sankcije Washingtona "onemogućuju daljnje korištenje dolara u trgovini na venezuelanskom deviznom tržištu". Američka "financijska blokada" obuhvaća javni i privatni sektor Venezuele, uključujući farmaceutske kompanije i poljoprivredu.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro pripisuje nestašicu hrane, lijekova i ostalih osnovnih potrepština američkom "ekonomskom ratu". Kritičari pak odgovornost za krizu pronalaze u Madurovoj politici, uključujući i složenu mrežu kontrole trgovine valutama.

Sustav je kreiran prije 15 godina i bazirao se na subvencioniranim valutnim tečajevima tijekom razdoblja visokih cijena nafte čiji je Venezuela značajan izvoznik. Nagli pad cijena nafte 2014. godine prouzročio je probleme u tom sustavu koji više nije mogao nabavljati dolare za ekonomiju.
Krajem kolovoza Maduro je najavio vladine aukcije deviza putem sustava plutajućih tečajeva Dicom. Sve privatne banke u Venezueli obvezne su sudjelovati u tim aukcijama.

Službena statistika pokazuje da je vlada putem aukcija ove godine prodala samo 75 milijuna dolara, navodi Reuters. Devizne rezerve Venezuele na najnižoj su razini u 20 godina i iznose 8,825 milijardi dolara, od čega dvije trećine čine zlatne poluge.

Dicom će "obavljati transakcije u eurima, juanima i svim ostalim konvertibilnim valutama i omogućit će deviznom tržištu korištenje svih ostalih konvertibilnih valuta", pojasnio je potpredsjednik vlade El Aissami.Dodao je i da će vlada prodati dvije milijarde eura putem Dicoma počevši od studenog ili prosinca. Ti su euri pribavljeni prodajom nafte, kazao je El Aissami, ne navodeći detalje.

"Predsjednik je dao nalog ministru financija da uspostavi novu mrežu poslovnih posrednika u Europi i Aziji za javne banke", navodi potpredsjednik venezuelanske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!