07:46 / 23.05.2018.

Autor: S.M./Hina

Venezuela: Maduro protjerao dvojicu američkih diplomata

-

-

Foto: - / -

Proglašavam personom non grata otpravnika poslova Sjedinjenih Država i objavljujem njegov odlazak u roku od sljedećih 48 sati, rekao je predsjednik Maduro.
Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro objavio je da će iz njegove zemlje morati otići dvojica najviših američkih diplomatskih predstavnika, otpravnik poslova Todd Robinson i diplomat Brian Naranjo, optuživši ih za "vojnu zavjeru" nakon što je Washington nametnuo nove sankcije Venezueli.

Proglašavam personom non grata otpravnika poslova Sjedinjenih Država i objavljujem njegov odlazak u roku od sljedećih 48 sati, rekao je predsjednik Maduro.

Američki State Department odbacio je Madurove "lažne optužbe" protiv dvojice diplomata.

Venezuela je upozorila da je žrtva američkog političkog i financijskog linča kojemu su uzor zlokobne metode Ku Klux Klana, dan nakon novih američkih sankcija uvedenih zbog spornog Madurova reizbora. Upozoravamo međunarodnu zajednicu na supremacijski, rasistički i intervencionistički režim koji trenutačno vlada u Washingtonu a uzor su mu zlokobne metode Ku Klux Klana, prijeti svjetskom miru, ističe ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Vlada Donalda Trumpa potiče mržnju, nesnošljivost te politički i financijski linč prema Venezueli, dodaje se u priopćenju.

Europska unija također je jučer upozorila na brojne nepravilnosti na predsjedničkim izborima u Venezueli na kojima je pobijedio Maduro i rekla da razmišlja o uvođenju sankcija. Europska unija razmišlja o sankcijama, rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u priopćenju, kritizirajući velike zapreke sudjelovanju oporbenih političkih stranaka i njihovih čelnikabrojne nepravilnosti uočene na dan izbora, pa tako i kupnju glasova. Venezueli žurno treba političko rješenje kako bi zaustavila sadašnju krizu i prije svega odgovorila na najveće humanitarne potrebe stanovništva, istaknula je Mogherini.

Na izborima koje je oporba bojkotirala, nazivajući ih velikom prijevarom, pobijedio je socijalist Nicolas Maduro sa 68% glasova, a njegov glavni protukandidat Henri Falcon osvojio je 21,2%. Potonji je rekao da izbori nisu "legitimni" i zatražio je raspisivanje novih do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!