Venezuela: Sud naredio uhićenje novog vodstva oporbenog paralelnog parlamenta

08.01.2023.

20:51

Autor: Hina/HRT/V.G.

Venezuela: Sud naredio uhićenje vodstva oporbenog paralelnog parlamenta

Venezuela: Sud naredio uhićenje vodstva oporbenog paralelnog parlamenta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Venezuelski sud naredio je uhićenje članova novog vodstva paralelnog oporbenog parlamenta, među kojima je njegova predsjednica Dinorah Figuera koja živi u Španjolskoj.


Kazneni sud u Caracasu izdao je u subotu nalog za uhićenje Donorah Figuera koja je zamijenila Juana Guaidoa na dužnosti predsjednika Nacionalne skupštine, koju priznaju Sjedinjene Države i deseci drugih zemalja, kao posljednju demokratski izabranu instituciju u Venezueli.

Članovi tog paralelnog parlamenta, izabranog 2015., ne priznaju parlamentarne izbore održane 2020. na kojima su pobijedili saveznici predsjednika Nicolasa Madura.

Sud je ujedno naredio uhićenje prve i druge potpredsjednice parlamenta, Marianele Fernandez i Auristele Vasquez koje žive u SAD-u.

Tri oporbene čelnice optužene su za "uzurpiranje položaja, izdaju, zločinačko udruživanje i pranje novca, zbog njihova sudjelovanja u nepravilnostima u vezi s fiktivnim imenovanjem vodstva nezakonite Nacionalne skupštine", objavile su sudske vlasti na Twitteru.

Paralelna skupština je na to pozvala "nacionalnu demokratsku zajednicu i demokratske vlade svijeta da dignu glas i usprotive se tom grubom napadu režima Nicolasa Madura".

Dana 30. prosinca tri glavne oporbene stranke odobrile su raspuštanje "privremene vlade" Juana Guaidoa čije su formiranje podupirale i 5. siječnja je izabrano novo vodstvo njezina parlamenta.

Juan Guaido, koji se u siječnju 2019. proglasio privremenim predsjednikom, nije uspio svrgnuti predsjednika Nicolasa Madura s vlasti unatoč velikoj međunarodnoj potpori.

Kraj "privremene vlade" događa se u prilikama krajnje podijeljenosti oporbe dok se 2024. trebaju održati predsjednički izbori. Ove godine će se održati predizbori na kojima će se imenovati jedinstveni kandidat. Juan Guaido bi mogao biti kandidat, misle mnogi promatrači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!