09:52 / 08.05.2020.

Autor: HINA/HRT

Venezuelska oporba pregovarala s tvrtkom o rušenju Madura

Foto: Miraflores Palace/REUTERS

Foto: Miraflores Palace/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Dio venezuelske oporbe pregovarao je u listopadu sa zaštitarskom tvrtkom s Floride o planu rušenja predsjednika Nicolasa Madura s vlasti po cijeni od 213 milijuna eura, pokazuje dokument što ga je u četvrtak objavio Washington Post.
Dio venezuelske oporbe pregovarao je u listopadu sa zaštitarskom tvrtkom s Floride o planu rušenja predsjednika Nicolasa Madura s vlasti po cijeni od 213 milijuna eura, pokazuje dokument što ga je u četvrtak objavio Washington Post.

Dvojica uhvaćenih Amerikanaca pojavila su se u srijedu i četvrtak na venezuelskoj državnoj televiziji i rekla da ih je tvrtka Silvercorp angažirala da zauzmu zračnu luku u Caracasu i svrgnu Madura. 

- Obojici će suditi civilni sudovi u Venezueli, rekao je Maduro.

Dokument je udarac vjerodostojnosti oporbenog vođe Juana Guaidoa, koji je odlučno odbacivao bilo kakve veze sa Silvercorpom ili bilo kakvu umiješanost u pokušaj nasilnog uklanjanja Madura.

Guaido je predsjednik venezuelskog parlamenta kojim dominiraju zastupnici oporbe i optužuje Madura da je uzurpirao vlast od 2018., kada je lažirao izborne rezultate kojim je osigurao pobjedu. Nešto više od deset zemalja priznaje Guaidoa za legitimnog šefa države.

Plan urote na 42 stranice do u pojedinosti razrađuje strategiju od toga kakve protupješačke mine upotrijebiti i kakvim se tehnikama pobune koristiti, no ne objašnjava kako bi tako malena skupina komandosa mogla preuzeti vlast nad stotinama tisuća pripadnika sigurnosnih snaga koje su odane vladajućoj socijalističkoj partiji.

U četvrtak je državna televizija prikazala uhićenog Amerikanca Airana  Berryja koji je rekao da su ciljevi misije u svrhu svrgavanja Madura bili preuzeti kontrolu nad specifičnim metama kao što su obavještajna služba Sebin i vojna obavještajna skupina DGCIM.

Luke Denman (34) i Airan Berry (41) uhićeni su u ponedjeljak, "optuženi su i priznali su" da su organizirali taj pokušaj "invazije" spriječen dan ranije, rekao je Nicolas Maduro na tiskovnoj konferenciji.

Glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova (State Department) rekao je da je na djelu "velika kampanja dezinformiranja javnosti" iza koje stoji Madurov režim i da "je teško iz nje razlučiti činjenice od propagande".

Maduro je u četvrtak rekao da su neslužbeni kanali komunikacije između Caracasa i Washingtona ugašeni od "3. svibnja", kada je razotkriven plan  urote.

U dokumentu stoji da je skupina imala zadaća "uhvatiti/pritvoriti/ukloniti Nicolasa Madura", ukloniti sadašnji režim s vlasti te postaviti priznatog predsjednika Juana Guaidoa."

Agencija Reuters dodaje da nije mogla potvrditi autentičnost dokumenta kojeg je objavio Washington Post.

Dokument su američkom dnevnom listu proslijedili venezuelski članovi oporbe.

Odjel za tisak Juana Gauidoa nije odgovorio na zahtjev za komentar, a Reuters nije uspio ni stupiti u vezu s direktorom zaštitarske tvrtke Silvercorp USA.

Dvije glavne oporbene stranke u Venezueli Prva pravda i Narodna volja s kojima je Guaido povezan rekle su da "demokratske snage ne promiču i ne financiraju gerilu, izazivanje nasilja ili paravojne skupine".

U dokumentu se pojavljuju imena i zaštitni znakovi šest drugih stranaka koje su znatno zastupljene u parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!