22:20 / 01.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Venezuelski predsjednik pružio "snažnu potporu" Putinu

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

Foto: Leonardo Fernandez Viloria / REUTERS

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pružio je "snažnu potporu" ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u utorak dok ruske postrojbe nastavljaju invaziju na Ukrajinu, priopćio je Kremlj.


- Nicolas Maduro je izrazio snažnu potporu važnim akcijama Rusije, osudivši destabilizirajuće djelovanje Sjedinjenih Država i NATO-a te istaknuvši važnost borbe s kampanjom laži i dezinformacija koju vode zapadne zemlje, navodi se u priopćenju u kojemu se ističe da je razgovor upriličen na inicijativu venezuelske strane.

Putin je, pak, iznio svoje gledanje na situaciju u vezi s Ukrajinom, istaknuvši da je cilj posebne vojne operacije zaštita civilnog stanovništva u Donbasu (proruski separatistički teritorij na istoku Ukrajine), priznanje DNR-a i LNR-a (samoproglašene Narodne republike Doneck i Luhansk) od strane Kijeva te ruski suverenitet nad Krimom, demilitarizacija i denacizacija ukrajinske države i jamčenje njezina statusa neutralne države bez nuklearnog oružja, navodi se u tekstu.

Maduro je i prije invazije dao potporu Rusiji rekavši: "Venezuela je uz Putina i uz Rusiju. Ona je za odvažne i pravedne stvari u svijetu".

Maduro je podsjetio da je njegov prethodnik i mentor Hugo Chavez (1999.-2013.) podupro Rusiju u vrijeme njezine intervencije u Gruziji, ka je Moskva pritekla u pomoć samoproglašenoj republici Južnoj Osetiji.

Moskva je među glavnim saveznicima predsjednika Nicolasa Madura kojega reizbor u 2018. ne priznaje dio međunarodne zajednice, napose Sjedinjene Države koje ga žele svrgnuti s vlasti.

Moskva i Caracas su se zbližili za mandata pokojnog predsjednika Huga Chaveza kada je Venezuela, zahvaljujući velikim prihodima od nafte, kupovala oružje od Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!