07:52 / 27.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Victoria, bivše australsko žarište Covida-19, 28 dana bez novih slučajeva

Foto: AAP Image/Dean Lewins via REUTERS

Foto: AAP Image/Dean Lewins via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Država nema ni jedan aktivan slučaj nakon što je zadnji oboljeli od Covida-19 pušten ovaj tjedan iz bolnice, što je daleko od kolovoza kad je zemlja imala 700 slučajeva na dan.
Druga najveća australska država Victoria, bivše žarište zaraze Covidom-19, objavila je da je prošlo 28 dana bez ijednog novozaraženog, što je mjerilo koje se često navodi kao uklanjanje virusa iz zajednice.

➡️ Sve o koronavirusu

Država nema ni jedan aktivan slučaj nakon što je zadnji oboljeli od Covida-19 pušten ovaj tjedan iz bolnice, što je daleko od kolovoza kad je zemlja imala 700 slučajeva na dan i ukupno blizu 8000 slučajeva.

Širenje virusa zaustavljeno je tek nakon zatvaranja koje je trajalo dulje od 100 dana, zbog čega je oko pet milijuna stanovnika Melbournea, drugoga australskog najvećeg grada, moralo ostati kod kuće, prenosi Reuters.

Zatvaranje je omogućilo pad zaraze, ali i usporilo australski gospodarski oporavak od prve recesije u tri desetljeća nakon što su u ožujku zatvoreni veliki dijelovi gospodarstva.

Australska južna otočna država Tasmanija u zadnje je vrijeme otvorila svoju granicu prema Victoriji, okupljajući obitelji koje su mjesecima bile razdvojene.
Victoria je posljednja država koja je dobila pristup Tasmaniji, koja je svoje granice zatvorila u ožujku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!