14:45 / 05.12.2018.

Autor: M.M./Hina

VIDEO: Dodik izazvao novi skandal

-

-

Foto: - / -

Milorad Dodik izazvao je novi diplomatski skandal jer je napustio sastanak s dužnosnicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) jer nije želo sudjelovati na skupu na kojemu nema zastave RS-a.
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izazvao je novi diplomatski skandal jer je napustio sastanak s dužnosnicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) uz obrazloženje kako ne želi sudjelovati na skupu na kojemu nema istaknute zastave Republike Srpske.

Dodik, te hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su članove diplomatskog izaslanstva Upravnog odbora PIC-a u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a tamo su, sukladno uobičajenoj praksi i zakonu o zastavi, bila izvješena znakovlja države BiH. Dodiku se to nije svidjelo i on je pred diplomatima i kolegama istupio s izjavom kako "nema uvjeta" za održavanje sastanka jer tamo nema zastave entiteta iz kojega dolazi.

Čuđenje Dodikovim postupkom na twitteru je podijelio i voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton, koji je napisao kako je Dodik odlučio ne sudjelovati na sastanku.

Dodik je u ovom istupu poistovjetio državnu sa zastavom Federacije BiH, iako taj enitet zapravo nema svoje znakovlje, nego u službenim prigodama njegovi dužnosnici ističu državnu zastavu i grb. Zakon o zastavi BiH i poslovnik o radu Predsjedništva BiH predviđaju da se u njegovom sjedištu u svim službenim prigodama ističu samo državna znakovlja.

BiH: Članice PIC-a pozvale na što bržu uspostavu vlasti, tek potom izmjene izbornog zakona

Predstavnici najutjecajnijih zapadnih država te Rusije i Turske, koji čine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), pozvali su političare u toj zemlji da što prije formiraju nove vlasti na temelju rezultata listopadskih izbora i počnu provoditi reforme koje se od njih očekuju.

Nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a, koji je dva dana u Sarajevu zasjedao na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova država-članica, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko novinarima je kazao kako je jedinstvena ocjena da je političko ozračje u BiH i dalje pod utjecajem predizborne kampanje.

Iako su izbori okončani u listopadu diplomati država-članica PIC-a zabrinuti su činjenicom da "pozicioniranje političkih stranaka uoči uspostave vlasti komplicira političko stanje i odlaže bitne promjene u zemlji", pojasnio je Inzko.

Jedini izlaz iz takvog stanja je brza uspostava vlasti, koja će onda početi rješavati konkretne probleme pa je Upravni odbor PIC-a pozvao da se to što brže učini.

Inzko je podsjetio kako je nakon ranijih izbora, koji su održavani u listopadu, uspostava vlasti trajala do veljače ili ožujka iduće godine pa se očekuje kako će to biti slučaj i ovoga puta.
Kazao je i kako je jasno da sada sve ovisi o odluci Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kako će se popuniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, no Upravni odbor PIC-a nije dao nikakve jasne preporuke o modelu kojega bi pritom trebalo primijeniti odnosno hoće li temelj popune biti popis iz 1991. ili iz 2013. godine i hoće li se iz svake županije unutar Federacije birati barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Komentirajući diplomatski incident što ga je izazvao Milorad Dodik, Inzko je kazao kako je zakon u ovom slučaju jasan jer govori da u ovakvim prigodama može biti istaknuta samo zastava BiH.
"Taj se zakon može mijenjati no sada je na snazi", kazao je Inzko dodajući kako se Dodik prije toga izgreda zapravo "vrlo srdačno" pozdravio s diplomatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!