11:37 / 10.02.2018.

Autor: HRT

VIDEO: Izraelski avion srušio iranski dron, Sirijci srušili izraelski F-16

-

-

Foto: - / -

Ušavši u izraelski zračni prostor, dron je pokrenuo dramatičan slijed današnjih događaja. Izraelci su, naime, odmah nakon rušenja drona napali 12 iranskih i sirijskih meta duboko na sirijskom području.
Bliskoistočni sukob, čije je žarište trenutačno u Siriji, ponovno prijeti širom eskalacijom. Sirijska vojska srušila je izraelski borbeni zrakoplov F-16, čija je meta bio iranski pogon u Siriji. Izraelci tvrde da su zrakoplove poslali u Siriju nakon što su srušili iranski dron koji je letio nad njihovim područjem. Riječ je o najozbiljnijem incidentu između Izraela i Irana od 2011. 

Na sjeveru Izraela na mjestu pada F-16 izvedena je kontrolirana eksplozija izraelske vojske. Dvojica pilota iskočila su prije nego što je zrakoplov udario u tlo, jedan od njih teško je ozlijeđen. Prvi put od početka sirijskoga rata uništen je jedan izraelski borbeni avion. 

Pogledajte video snimljen iz kokpita izraelskog zrakoplova koji je srušio dron:


Ušavši u izraelski zračni prostor, dron je pokrenuo dramatičan slijed današnjih događaja. Izraelci su, naime, odmah nakon rušenja drona napali 12 iranskih i sirijskih meta duboko na sirijskom području.

Izvori u Damasku rekli su da među sirijskim snagama ima žrtava te da su tri osobe ubijene na vojnom položaju u središnjoj pokrajini Homsu.

Milicije u Siriji, koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, demantirale su da je meta drona bio Izrael ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti tzv. Islamske države. Ono što je izraelski neprijatelj rekao o dronu.... obmanjujuća je laž, navodi jedna od milicija.

Izrael redovito gađa vojne položaje unutar Sirije, ali ovo je prvi put tijekom sirijskog građanskog rata da je protuzračna obrana Damaska srušila izraelski borbeni zrakoplov.


Sirijci i Iranci igraju se vatrom. Mi smo spremni nanijeti velike gubitke bilo komu tko djeluje protiv nas, ali naša namjera nije izazvati eskalaciju, objavio je izraelski vojni glasnogovornik Ronen Manelis na Twitteru.


Rastuća snaga i utjecaj Irana u Siriji tijekom gotovo sedmogodišnjeg rata, uključujući razmještanje snaga koje podupire Iran nedaleko od granice na Golanskoj visoravni, izaziva zabrinutost Izraela koji ističe da će djelovati na bilo kakvu prijetnju svojeg regionalnog neprijatelja Teherana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!