12:40 / 26.10.2018.

Autor: V.K./HRT

VIDEO: Kako izgleda najveća vojna vježba NATO-a

-

-

Foto: - / -

NATO desetljećima nije održao ovako golemu vojnu vježbu. Od Baltičkog mora do Islanda iduća će dva tjedna snage 29 zemalja članica NATO-a i dvije partnerske, jačati svoju obranu.
NATO desetljećima nije održao ovako golemu vojnu vježbu. Od Baltičkog mora do Islanda iduća će dva tjedna snage 29 zemalja članica NATO-a i dvije partnerske - Švedske i Finske, jačati svoju obranu. U terenskom dijelu vježbe sudjeluje i 25 hrvatskih vojnika, kao dio komunikacijsko-informacijske potpore.

Snijeg i temperature ispod nule na vojnim poligonima u središnjoj Norveškoj.

Prema scenariju vježbe, aktivira se 5. članak Sjevernoatlantskog sporazuma. Sjeverne i Južne snage fiktivno ratuju jedne protiv drugih. Bit će provjerena i sposobnost premještanja opreme diljem Europe, koja je potrebna u slučaju odgovora na stvarnu prijetnju.

"Pomorski dio vježbe 'Spoj trozupca' zasigurno je najvažniji u posljednjih 20, ako ne i više godina. S 35 brodova pod mojim zapovjedništvom, 70 ukupno, to je odličan temelj za vježbu", rekao je Herve Blejean, dozapovjednik NATO-ova pomorskog zapovjedništva.

Vojne vježbe nadomak Rusije test su za planove NATO-a nastale nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i zaoštravanja odnosa između zapadnih saveznica i Moskve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!