10:54 / 12.04.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik u podne/IMS

VIDEO: Metropole prošle godine i danas

-

-

Foto: - / -

Pogledajte snimke nekih glavnih gradova od prošle godine, te one sadašnje.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je milijun i 600 tisuća. Najviše je umrlih u Sjedinjenim Državama - više od 20.500. SAD je tako pretekao Italiju i postao država s najviše preminulih od koronavirusa u svijetu.

Od sinoć za cijeli SAD proglašeno je stanje velike katastrofe. Odluka je to predsjednika Donalda Trumpa. Koronavirus i dalje uzima žrtve, najteže je u saveznoj državi New York. No, čini se da ipak ima i dobrih vijesti. Andrew Cuomo, guverner savezne države New York kaže da ljudi i dalje obolijevaju, bolnički kapaciteti još su prenapregnuti, "ali ipak podaci pokazuju da je manje novozaraženih, što nam daje nadu".

Često spominjana Švedska koja je borbi s koronavirusom pristupila potpuno drukčije od ostatka svijeta, čini se, mijenja dosadašnji način. Ondje je zaraženo više od 10 tisuća osoba, a mrtvih je gotovo 900. Sve se više razmišlja o zatvaranju ugostiteljskih objekata, odnosno uvođenju socijalne distance.

U Francuskoj, koja je i dalje u karanteni, broj žrtava dosegnuo je gotovo 14 tisuća. Na vidjelo izlaze veliki problemi iz zdravstvenog i socijalnog sustava. Sve je više mrtvih u domovima umirovljenika, ponekad se za smrt dozna tek nakon nekoliko dana. U cijelu priču zbog velike smrtnosti uključuje se i državno odvjetništvo.

- Ovdje u Parizu sva pogrebna poduzeća imaju toliko posla da tijela naših štićenika katkad leže u svojim sobama po nekoliko dana. Bojimo se zaraze, govori djelatnik doma umirovljenika iz Pariza.

I Španjolsku muče isti problemi. Ondje u pomoć iscrpljenim njegovateljima stižu dobrovoljci nevladinih udruga. Prioritet je pomoć najugroženijim članovima društva.

U Njemačkoj već treći dan broj novozaraženih u padu. No svejedno, u jednom od rijetkih obraćanja narodu, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier poziva sve na jedinstvo.

- Vani priroda cvjeta i svi bismo najradije u njoj uživali, bili sa svojima najdražima. To je ono na što smo se bili naviknuli, a danas, na Uskrs, moramo se ponašati drukčije, unatoč boli koju zbog toga osjećamo, poručuje Steinmeier.

Sličnu poruku šalje i talijanski predsjednik Sergio Mattarella, poziva na ostanak u kućama, i vrlo samouvjereno najavljuje bolje dane.

- Na najboljem smo putu da pobijedimo ovaj virus, ili da - u najmanju ruku - smanjimo opasnosti  od njega, rekao je.

No u očekivanju tih boljih dana, Uskrs je potpuno drukčiji od svih dosadašnjih.

Pogledajte snimke nekih glavnih gradova od prošle godine, te one sadašnje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!