11:57 / 08.03.2020.

Autor: Alenka Marina/Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

VIDEO: Na grčko-turskoj granici relativno miran dan

Foto: Ismail Coskun/Ihlas News Agency/REUTERS

Foto: Ismail Coskun/Ihlas News Agency/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Migranti su se u više navrata nastojali probiti, i to tako što su terenskim vozilom pokušali iščupati ogradu.
Na grčko-turskoj granici danas je relativno miran dan, međutim noćas je bilo incidenata. 

Unatoč tome što je više od 1000 migranata pokušalo ilegalno prijeći grčku granicu, može se reći da je danas relativno miran dan, kazala je HRT-ova reporterka Ivana Šilović s grčko-turskog prijelaza Kastanies. Noćas je na granici bilo napeto. Na snimci koju je pustila grčka policija vidi se da su se migranti u više navrata nastojali probiti, i to tako što su terenskim vozilom pokušali iščupati ogradu. Grčka policija upotrijebila je vodene topove i dimne bombe, a na jednak je način reagirala i turska strana.

Uz postojećih 14 km, Grčka trenutačno gradi duplu ogradu, 40 km dugačku, pojačanu bodljikavom žicom.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako bi Grčka trebala dopustiti migrantima da odu u druge europske države, dok rastu napetosti na granici između tih dviju zemalja.

- Hej Grčka, ovi ljudi vam ne stižu kako bi ostali, oni dolaze i idu u druge europske države, rekao je Erdogan u Istanbulu na obilježavanju Međunarodnog dana žena.

- Zašto vam to smeta?, dodao je. - Samo im otvorite vrata.

Erdogan je kritizirao Grčku da je ilegalno vraćala migrante u Tursku te ih "tukla", "ubijala" i "mučila".

Turska optužuje grčke snage sigurnosti da su prošli tjedan ustrijelile dva migranta na granici, što Atena odbacuje. Grčka vlada u nedjelju je objavila noćnu videosnimku s granice na kojoj se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu.

Turski čelnik sutra putuje u Bruxelles gdje će se razgovarati o sporazumu između Turske i Europske unije iz 2016., kao i o situaciji na sjeverozapadu Sirije. Sastat će se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, potvrdio je Erdoganov glasnogovornik. Ankara i Bruxelles imaju dogovor po kojem Turska zaustavlja migrante na putu prema Europi u zamjenu za europsku financijsku pomoć. Turska tvrdi da Europa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priljeva izbjeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na sjeverozapadu Sirije.

Erdoganova odluka da otvori put migrantima prema Europi razljutila je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je objavio da je dogovor između Europe i Ankare "mrtav". Micotakis tvrdi da je dogovor propao jer su turske vlasti potaknule trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak pomažu migrantima na putu u Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!