10:20 / 08.01.2018.

Autor: HRT

VIDEO: Požar na iranskom tankeru prijeti ekološkom katastrofom

-

-

Foto: - / -

Spasioci pokušavaju doći do mjesta nesreće, no golemu teškoću predstavljaju otrovni plinovi. Plovilo je prevozilo kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte.
Spasilačke službe i dalje pokušavaju obuzdati požar na iranskom tankeru koji već dva dana gori uz istočnu kinesku obalu. U potragu za 31 nestalim članom posade krenula je i američka mornarica. Kineski dužnosnici upozorili su da postoji ozbiljan rizik od ekološke katastrofe, jer bi tanker mogao eksplodirati i potonuti. 

Spasioci pokušavaju doći do mjesta nesreće, no golemu teškoću predstavljaju otrovni plinovi, objavilo je ministarstvo prometa. Kineski brod pronašao je dijelove tijela jedne osobe kod mjesta nesreće. Njezin identitet još nije poznat. Traži se još 31 član posade, plovili su od Irana prema Južnoj Koreji i prevozili naftu vrijednu oko 60 milijuna dolara. Još uvijek su nepoznati razmjeri onečišćenja okoliša i koliko je goriva iscurilo iz tankera koji i dalje gori.

Tanker Sanchi pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami. Prevozio je 136.000 tona iranske nafte ultra lakog oblika poznatog kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. U subotu navečer sudario se s kineskim teretnim brodom koji je prevozio žito, 165 nautičkih milja od Šangaja. Svih 21 članova posade na kineskom brodu je spašeno. Kina je u akciju spašavanja poslala nekoliko bordova, a Južna Koreja pomaže helikotperom i patrolnim čamcem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!